Ali je beseda »NE« res tako zelo dolga in zapletena?

0

Večkrat slišimo in preberemo, da je zelo pomembno, da se naučimo postaviti zase, si postaviti meje, se naučiti reči besedo »ne«… in vendar je to še vedno ena najtežjih stvari za veliko ljudi, včasih še posebno za ženske.

Ena od Bachovih cvetnih esenc je tudi esenca Centaury ali tavžentroža, ki pomaga pri prešibki volji človeka, ki se bolj odziva na želje drugih, kot na svoje lastne želje in potrebe. Tak človek ne zmore ali pa ne zna reči »ne« in ga lahko začne okolica izkoriščati.

In zakaj je tako težko reči NE?

– ker nas je strah, kaj si bodo o nas mislili drugi

– ker nas je strah konfliktov, če ne bomo v vsem ustregli

– ker želimo biti prijazni in ohraniti prijetne odnose

– ker nas je strah, da bomo koga prizadeli

– ker nas je strah, da nas bo družba zavrnila

– ker želimo biti na voljo drugim, četudi nam to ni všeč

– ker želimo dobiti od drugih priznanje in upoštevanje

– ker želimo dobiti od drugih ljubezen

– ker nimamo občutka lastne vrednosti

– ….

Bachova cvetna esenca Centaury nam pomaga, da začnemo v življenju uresničevati svojo lastno voljo in utrditi svojo osebnost. Ta esenca spada v skupino esenc »Prevelika občutljivost na vplive in ideje drugih«.

Lahko smo prijazni, na voljo drugim in vedno pripravljeni pomagati, vendar se pri tem ne smemo odpovedati svoji osebnosti in se moramo ves čas zavedati svoje lastne vrednosti in svojih potreb. Če imamo občutek, da nas nekdo začne izkoriščati, je najbolje prijazno in odločno reči »NE«, saj bomo v nasprotnem primeru delali proti sebi.

Če imamo težave s tem, da ne znamo reči »NE«, nas to lahko pripelje do občutkov jeze na druge in seveda nase. Za take osebe je značilna tudi izgorelost, saj si pogosto naložijo več dela, kot ga zmorejo.

O uporabi esence Centaury lahko razmislijo tudi ljudje, ki imajo naslednje težave: visok krvni pritisk, »protestni kašelj«, ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen, težave z jetri in žolčnikom, artritis, povečano delovanje ščitnice….

Avtor: Mojca Fabjan
www.amedea.si

foto: aromaterapia-esencias.com

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo