Ali si lahko doma izdelamo šampon?

0

Lahko. Šampon ali pa pripravek za umivanje las je sila preprosta zadeva. Še najbliže tistemi, ki smo ga navajeni pa je šampon narejen iz domačega tekočega mila. Poleg domačega mila lahko uporabimo tudi nekatere rastline s saponini  ali pa naravne mineralne zmesi.

Znanje o izdelavi mila je danes že kar razširjeno, tudi sestavine se da dobiti in formule niso več skrivnost. Kljub temu pa je seveda potrebno zelo dobro vedeti kaj se dela in kako se meša. Zaradi dela z močnimi bazami je potrebna visoka stopnja previdnosti in doslednosti. TUKAJ NAPAKE NISO DOVOLJENE. Ko pa tekoče milo enkrat obvladamo je do šampona samo še korak.

Poleg osnove potrebujemo tudi dodatke, ki bodo naš izdelek naredile primeren za določen tip lasišča:

  • Vitamini so pomembna komponenta nege las. Pomembni so predvsem vitamin A, B kompleks in vitamin C.
  • Eterična olja in/ali hidrolate dodajamo glede na tip lasišča in glede na stanje lasišča.
  • Uporabimo lahko tudi zdravilne rastline in njihove izvlečke.

Za mastne lase lahko uporabimo eterično olje čajevca ali sivke. Dobro deluje tudi kamilica ali pa kopriva. Kamilica lase tudi posvetli.

Suhi lasje bodo hvaležni za nego z geranijo ali rožmarinom. Tudi če v svoj šampon dodamo žličko ali dve olja bo to dobro delovalo na suhe lase. Suhi lasje se radi cepijo, zato jih lahko namažemo z nekaj kapljicami ricinusovega ali kokosovega olja.

maja_mihovec_domai_ampon_1[1]

Izdelava trdega mila je morda malce enostavnejša in bolj razširjena, zato dodajam recept za izdelavo enostavnega šampona iz trdega mila, ki pa ga moramo delati sproti. Nekaterim tak šampon zelo odgovarja, drugim sploh ne.

10 g naribanega naravnega mila
100 ml vroče vode ali hidrolata
5-10 kapljic eteričnih olj glede na tip las

Vodo zavremo, dodamo naribano milo, ter počakamo, da se pohladi. V ohlajeno mešanico dodamo eterična olja. Uporabimo lahko takoj, ali pa če počakamo do naslednjega dne, ko se bo mešanica zgostila.

Avtor: Maja Rožac Mihovec
www.bogastvo-travnika.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo