Antioksidativni in protivnetni učinki KURKUME

0

Kurkuma je že na tisoče let obravnavana kot ''hrana za kožo'', ima antioksidativne lastnosti, razstruplja, zmanjšuje bolečine, ima protivnetne učinke, nudi zaščito proti raku itd.

S tako dolgim seznamom pomembnih koristi za zdravje, boste morda kurkumo želeli vključiti v redni del vaše prehrane.

Aktivna spojina v kurkumi je kurkumin
Ne gre zamenjevati karija v prahu in kurkume. Kurkuma je snov, ki daje kari mešanici svojo rumenkasto barvo, medtem ko je kurkumin aktivna sestavina kurkume, ki nudi zdravstvene koristi. Kurkumin obsega pet odstotkov kurkume. Raziskovalci so ugotovili, da kurkumin pomaga izboljšati "urejenost" celičnih membran, kar naredi celice bolj odporne na okužbe in maligne bolezni.
Ena od neverjetnih koristi te začimbe je, da vsebuje zelo malo kalorij, medtem ko je bogata z vitamini in minerali. Hkrati je termogena, kar pomeni, da se ob njeni prebavi in razgradnji sprošča toplotna energija – kar spodbuja metabolične procese. Študije so pokazale, da uživanje nekaterih zelišč in začimb pred vsakim obrokom lahko zmanjša kasnejši vnos kalorij. Zelišča in začimbe spodbujajo zdravje in dobro počutje v celotnem telesu, ne samo v določenem območju telesa.

Pomembno je, da ste pri nakupu zelo selektivni. Če zelišče ali začimba, ki jo iščete, ni pridelano, kultivirano, obrano in pakirano na cartificiran ekološki način, ste lahko prikrajšani za njihovo najmočnejšo aktivno sestavino, ki vam zagotavlja optimalne koristi. Priporočljivo se je popolnoma izogniti zeliščem in začimbam, ki niso 100 % potrjeno ekološka. Zakaj bi zapravljali čas in potencialno tveganje zdravstvenih posledic zaradi umetnih sestavin in vprašljivih kemijskih procesov?

Zdravstvene koristi kurkume
1. Povečuje antioksidantivno zaščito pred prostimi radikali
2. Izboljša zdravje vaše kože in ohranja njeno elastičnost
3. Podpira vaše splošno zdravje oči
4. Zagotavlja podporo celotnemu imunskemu sistemu
5. Ugodno deluje na celoten skeletni sistem in na sklepe
6. Spodbuja zdravo delovanje vaših jeter
7. Pomaga vam ohranjati zdravje celic s tem, da se bori proti prostim radikalom
8. Ohranja ravnovesje v vašem prebavnem sistemu
9. Zagotavlja zdravo kri in žilni sistem
10. Pomaga pri vzdrževanju normalne ravni holesterola
11. Pomaga vašemu nevrološkemu sistemu k zdravemu odzivu na stres
12. Spodbuja zdrav ženski reproduktivni sistem
13. Pomaga ohranjati raven sladkorja v krvi v mejah normale

Kurkuma je že dolgo hvaljena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Koristne hranilne snovi, vsebovane v začimbi, so: ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine, vitamini in minerali. Natančneje, je dober vir vitamina C in kalija. Prispeva h krepitvi apetita, zniževanju krvnega tlaka, izboljša izločanje žolča in zmanjša bolečine, deluje protivnetno. Protivnetna spojina pripomore k zaščiti pred želodčno razjedo. Prejšnje raziskave so pokazale, da kurkumin izboljša tudi simptome artritisa. Poleg tega je kurkumin močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami DNK. Pospešuje tudi imunski odziv. Redno uživanje kurkume bi lahko ob pogoju dosledne telesne aktivnosti in zdrave prehrane zmanjšalo tveganje za Alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence.

Kurkuma se veliko uporablja v ljudskem zdravilstvu, tudi proti glivicam. Tu je bilo dokazano, da deluje protivnetno in antioksidativno. Uporablja se kot zaščitno sredstvo pred soncem in kot pesticid, pa tudi lokalno za razjede, rane in kožna obolenja, kot so garje in ekcemi. Po Ayurvedskem sistemu zdravljenja se kurkuma predpisuje za zdravljenje različnih bolezni, kamor spadajo: prebavne težave, menstrualne težave, artritis, okužbe, zlatenica, kašelj in revmatizem. Uporablja se tudi za čiščenje telesa. V kitajski medicini se kurkuma uporablja pri obravnavanju bolezni jeter in žolčnika.

Nevtralizira proste radikale in je strupena do rakavih celic. Verjetno veste, da so antioksidanti pomembni za vaše zdravje. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in vam pomagajo upočasniti znake običajnega staranja. Oksidacija s prostimi radikali lahko poškoduje celice in organe ter s tem vpliva na proces staranja. Vsebnost antioksidantov v kurkumi izvira iz aktivne spojine, imenovane kurkuminoid.

Antioksidanti so ključnega pomena pri:
• podpiranju pomnilniške funkcije;
• spodbujanju zdravja vašega srca;
• krepitvi vašega imunskega sistema.

Druga možna korist uživanja kurkume se nanaša na vaše celice.
Kurkuma lahko celicam pomaga na tri načine:
• pomaga nevtralizirati snovi, ki lahko povzročijo celični stres;
• ohranja celovitost vaših celic, ko jim grozijo občasni stresorji iz okolja;
• zagotavlja antioksidante, ki so potrebni pri podpori vaših celic pred prekomerno oksidacijo in prostimi radikali.

V zadnjem času so bili pozitivni učinki kurkume proti raku dokazani z uporabo sodobnih znanstvenih protokolov. V posebni študiji, opravljeni na bolnikih s kožnim rakom, ki jim ni bilo mogoče pomagati na konvencionalen način – s kirurgijo, kemoterapijo in sevanjem -, so dodatki ali mazila s kurkumo pomagali znatno znižati resnost njihovih simptomov. Izvlečki kurkumina so bili uporabljeni kot dodatek pri ortodoksnem zdravljenju raka, s tem so se zmanjšali odmerki strupenih zdravil proti raku. Pomembno je, da ima kurkumin močan inhibitivni vpliv na rakave celice: preprečuje ali upočasnjuje tako razvoj kot tudi rast tumorjev. Laboratorijske študije na živalih so pokazale, da je kurkumin strupen do tumorskih celic. Uporaba do šest gramov na dan v skrajnih primerih, kot so rak, ni pokazala nobenih strupenih stranskih učinkov. Ker je le pet odstotkov v kurkumi kurkumina, pa to zahteva precejšnje količine kurkume.

Kako jemati kurkumin kot dnevni režim?
Jemanje kurkumina v obliki kurkume v prahu je zelo koristno kot dnevni režim, če ga uživate pravilno. Problem s kurkuminom je podoben, kot je problem z resveratrolom: iz želodca se ne bo vsrkal v tanko črevo v dovoljšnji meri, da bi mogel vstopiti v krvni obtok v krvnem serumu, kar je pogoj za oskrbovanje celic.

To je enostavno rešljivo s kombiniranjem kurkume z maščobami. Hladno stiskana olja, kokosovo olje, organsko maslo, surovo mleko in organska skuta so optimalne odločitve. Ugotovljeno je bilo tudi, da toplota pospeši absorpcijo, ne da bi razgradila kurkumin v kurkumi. Nekateri kurkumo vmešajo v toplo mleko.

Ekstrakt kurkumina v obliki kapsul predstavlja enake težave glede absorpcije, a drugačen nabor rešitev. Pri teh je treba uporabiti gastrorezistenten ovoj, odporen proti kislini, ki se razgradi šele v črevesju, in omogoča takojšnjo absorpcijo v kri. Preden se odločite za nakup, natančno preberite priloženo deklaracijo.

Razen, če vaše stanje zahteva višje odmerke, količina 1-3 čajne žličke dnevno zagotavlja poceni, varen in učinkovit protivnetni in 'anti-aging' režim.

Za duhovnost Meta Kokalj

foto: cristalfarma.it

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo