Aromatična trajnica META

0

Zgodba mete se začne s starogrškim mitom. Ker naj bi Pluton preveč svoje naklonjenosti namenjal nimfi, imenovani Minthe, se je Plutonova žena Persephone razjezila in Minthe začarala v rastlino.

Pluton ni mogel razveljaviti uroka. Edino, kar je lahko storil, je bilo, da je rastlini zagotovil prijeten vonj, tako da bi Minthe vedno ostala opažena.

Meto so že od nekdaj uporabljali kot aromatično rastlino, bodisi kot čistilo bodisi kot kadilo, jo dodajali kopelim in pripravljali čajne mešanice. Izvorno je rasla na mediteranskem območju in v zahodni Aziji. Zgodnji naseljenci Amerike so zel prinesli na novo celino predvsem za medicinsko rabo. Predstavljala je tudi simbol gostoljubja. Dve glavni vrsti mete sta poprova meta in zelena meta, obstaja pa vsaj 30 različnih vrst mete. Tako poprova kot zelena meta imata podoben okus, vendar pa ima zelena meta bolj svež in subtilen vonj.

Rastlina se uporablja v številnih proizvodih za osebno nego, nepogrešljiva je kot sestavina pri kuhanju. Ima pa tudi številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih je odličen zeliščni pripravek. Olje poprove mete dokazano zavira rast bakterije heliobacter pylori, ki povzroča razjede želodca, pomaga tudi pri črevesnih krčih. Lahko ustavi rast MRSA (multirezistentna bakterija Staphylococcus aureus odporen proti meticilinu). Nekatere študije so pokazale, da poprova meta inhibira rast tumorjev trebušne slinavke in lahko zniža tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Dišavnica je koristna za astmatike, saj blokira proizvodnjo kemikalij levkotrienov, enega glavnih dejavnikov alergij zgornjega dela dihal. Olje poprove mete je dobro sredstvo za zdravljenje in lajšanje glavobola, migrene, mrzlice in zdravljenje težav s kožo. Vdihavanje olja poprove mete lahko pomaga razbremeniti hudo zamašenost nosu, vendar se ne sme uporabljati preveč pogosto. Majhni otroci ne smejo uporabljati olja poprove mete, izogibajo naj se mu tudi doječe matere, saj lahko zmanjša tok mleka.

Hranilno bogata dišavnica vsebuje dobro količino vlaknin, železa, bakra, kalcija, folne kisline, omega-3 maščob in malo kalorij. Znana je kot dober vir askorbinske kisline, kalija in mangana ter zmanjšuje čas zadrževanja hrane v prebavilih, ker stimulira želodčno steno.

Kadar je le mogoče, dajte prednost sveži meti pred posušeno. Sveža je veliko polnejšega okusa in vsebuje vse hranilne snovi, ki jih meta lahko ponudi. Sveža meta mora biti shranjena v hladilniku, rahlo zavita v mokro papirnato brisačo in položena v plastično vrečko. Shranjena na opisan način se bo obdržala od pet do sedem dni. Če že kupite posušeno meto, se prepričajte, da je iz ekološke pridelave. Organska meta ni obsevana.

Dve žlici sveže mete vsebujeta približno eno kalorijo. Dodana sadnim solatam ali juham na osnovi paradižnika zagotavlja svežo izkušnjo okusa. Olje poprove mete v kopeli bo umirilo vaše telo in duha. Metin čaj po koncu obroka je čudovito sredstvo prebavne pomoči.

Meto je enostavno gojiti doma. V bistvu se bo kmalu razrasla na vašem vrtu, če ne boste ustrezno poskrbeli zanjo. Gre za trajnico, ki vas bo razveseljevala iz leta v leto. Lahko jo gojite tudi v zaprtih prostorih, v cvetličnem loncu na zmerno osončeni okenski polici. Značilno za meto je, da je bolj aromatična, če je gojena in ne samonikla.
 

Za duhovnost Nina Kokalj

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo