Biopiratstvo: korporacije v lovu za naravnimi zdravili v državah v razvoju

0

Od zunaj ne zgleda prav nič posebnega, a roža z umazano belimi cvetovi, ki jih krasijo temno vijolični odtenki, vsebuje sestavine za zdravila proti levkemiji. Raste na Madagaskarju, katerega prebivalci so njene zdravilne učinke odkrili že pred stoletji.

A zna se zgoditi, da bodo zdravilne sestavine patentirale velike korporacije, ki bodo s prodajo zdravil ustvarile velike dobičke, prebivalci revnih držav pa od tega ne bodo imeli nič.

Kaj je biopiratstvo?

Farmacevtske družbe se vse bolj poslužujejo izsledkov tradicionalnega, ljudskega zdravilstva, ki ima veliko znanja o zdravilnih učinkih različnih rastlin in snovi. Ko so te enkrat identificirane in raziskane, začno farmacevti razvijati zdravila, nato pa jih patentirajo.

S tem zdravilne sestavine postanejo last farmacevtskih družb, od česa pa ljudje, ki so v bistvu odkrili zdravilne rastline, nimajo veliko koristi. Zgodi se lahko celo, da tradicionalnih zdravil ne smejo več uporabljati, saj gre za sestavine, ki so zaščitene z zakoni o zaščiti intelektualne lastnine. To je biopiratstvo.

Kako ukrepati?

Biopiratstvo ogroža cilje držav v razvoju, da se izkopljejo iz revščine, saj zakonodaja o zaščiti pravic do intelektualne lastnine ustreza predvsem velikim korporacijam.

Poslanka Grèze zato v svojem poročilu predlaga, da EU podpre t.i. protokol iz Nagoye, sprejet v okviru Združenih narodov, ki si prizadeva za bolj pravično porazdelitev dobičkov iz izkoriščanja genetskih virov.

Prosilci za patente bi morali po mnenju poslanke tudi razkriti, od kje prihajajo sestavine za določeno zdravilo, ki ga želijo patentirati. Patent bi moral namreč biti podeljen samo v primeru, da so se korporacije do sestavin dokopale na pravičen in zakonit način.

Ob tem poročilo še poudarja, da bi morala EU državam v razvoju pomagati pri razvoju takšnega institucionalnega okolja, ki bi jim omogočilo, da lahko kaj iztržijo iz tradicionalne medicine in genetskih virov na svojem ozemlju.

Članek je bi prvič objavljen 6. decembra 2012 po glasovanju o poročilu v odboru za razvoj.
REF. : 20121203STO04309
Foto: ©Belga/Mindenpictures
Evropski parlament / Novice

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo