Cimicifuga racemosa (težave v meni, oblivi)

0

Ali poznate najboljšo pomoč, ko vas pestijo težave v meni in ne želite ogrožati svojega zdravja s sintetičnimi hormoni?

Med eno izmed najbolj učinkovitih zdravilnih rastlin pri hormonskih težavah, uvrščamo grozdnato svetilko oziroma cimicifugo (Cimicifuga racemosa).
Koristnost grozdnate svetilke je prišla v Evropo iz Amerike, kjer so jo uporabljali že Indijanci za zdravljenje ginekoloških problemov, prehladov, malarije, ledvičnih težav, depresije, žolčnih težav, težav z alergijami in vnetji…

Je ena od najbolj raziskanih naravnih zdravil za težave v meni. Na tkiva, organe, žleze in posledično na vse naše hormone deluje zelo koristno ter ugodno deluje na hipotalamus, ki uravnava številne fiziološke procese.

Znanstvene raziskave in klinične študije so se začele s preiskavami v začetku 20. stoletja. Do sredine leta 1950 so, skupaj s kliničnimi študijami, zbrali dovolj znanstvenih dokazov, da je bila široko sprejeta med nemškimi ginekologi, predvsem kot hormonska terapija v času menopavze.

Hormonska terapija s Cimicifugo je zamenjala številna sintetična hormonska zdravljenja, ki imajo številne znane, dokazane negativnime učinke (miomi, težave s težo, rak…)

Študije, ki so trajale več kot 40 let, so oblikovale jasne znanstvene dokaze o varnosti in učinkovitosti Cimicifuge pri težavah v menopavzi, skupaj z izboljšanjem depresivnih razpoloženj.

Danes se pripravki Cimicifuge uporabljajo za lajšanje simptomov menopavze, pri depresiji in motnjah spanca.

V kar 80% lajša telesne in duševne težave, pomaga pri osteoporozi, povišanemu pritisku, težavah s srcem, migrenah, raku, alergijah, vnetjih, neplodnosti…zdravi kašelj, anksioznost…

In kar je najpomembneje – stranski učinki so v primerjavi s hormonsko terapijo zanemarljivi. Grozdnata svetilka ne povečuje tveganja za raka, kardiovaskularna obolenja, ne ruši hormonskega ravnovesja v telesu…

Deluje antiseptično in antibakterijsko. Ima neverjetno veliko zdravilnih lastnosti, kot so: izboljšuje telesno odpornost, razstruplja telo, čisti kri, deluje protivnetno, lajša in odpravlja prebavne težave. Ugotovljeno je, da preprečuje in blaži sladkorno bolezen ter ugodno deluje kot preventiva rakavim obolenjem. Pomaga pri alergijah, revmatičnih obolenjih, žolčnih kamnih, malariji, pozitivno vpliva na vid, predvsem pa ugodno vpliva na kožo, lase in nohte.

V Evropi se Cimicifuga uporablja več kot 40 let in ima izkušnje z več kot 1,5 milijona primerov in je postala znana možna alternativa za zmanjšanje neprijetnih simptomov, povezanih z menopavzo. Učinkovitost in varnost sta potrdila dolgoročne klinične izkušnje, kot tudi nedavne kontrolirane klinične študije, skupaj s študijami o toksičnosti, ki so pomagale potrditi njeno varnost.

Cimicifuga postaja vedno bolj privlačna za ženske, ki iščejo alternativo za zdravljenje simptomov menopavze. Ne samo, da se pogosto uporablja v Evropi, dolgo zgodovino uporabe ima tudi v Aziji in Severni Ameriki.

Med ženskami je zelišče Cimicifuga racemosa vzhajajoča zvezda.

Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
www.holistic.si

foto: missouriplants.com

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo