Cvetne esence in astrologija

0

Vedno me je fasciniralo dejstvo, da je mogoče iz postavitve planetov ob našem rojstvu videti v naše bistvo, v smisel in namen posameznikovega življenja.

Astrologi vedo, da je mogoče na grobo razdeliti vse ljudi na dvanajst temeljnih skupin. Do tega odkritja je prišel tudi dr. Bach, ko je na nekem (zanj zelo dolgočasnem) banketu cel večer opazoval goste in ugotovil, da bi jih lahko glede na obnašanje in druge znake (npr. način govorjenja, gestikuliranja.. itd) lahko razdelil v 12 različnih tipov ljudi.

Teh dvanajst tipov osebnosti ustreza tudi dvanajstim cvetnim esencam, ki jih je dr. Bach poimenoval “12 zdravilcev”. Vsak od teh dvanajstih tipov osebnosti ima nalogo pri sebi razviti določeno kvaliteto in seveda premagati/obvladati določeno čustveno/mentalno negativno stanje.

Teh dvanajst tipov osebnosti je poimenoval “12 velikih lekcij življenja” in verjel je, da se vsak od nas v življenju koncentrira na čisto določeno lekcijo. Vsaka od dvanajstih cvetnih esenc naj bi ustrezala eni od kvalitet in naloga esence je ta, da okrepi to določeno kvaliteto v nas, tako da se lahko naša osebnost dvigne nad pomanjkljivost, ki predstavlja oviro na naši poti.

Dr. Bach je skušal najti to povezavo med esencami in med pozicijo Lune v času našega rojstva, vendar je hkrati astrologe opozarjal, naj ne dajejo prevelike pozornosti vplivom planetov, ker če smo zvesti sami sebi in sledimo svoji poti, se nam ni potrebno bati niti planetarnih niti drugih zunanjih vplivov.

(Sicer se astrološko Luna v natalni karti navezuje na naše instinkte, navade, čustva, podzavestne reakcije, naše obnašanje v določenih situacijah, preteklost…)

Ker dr. Bach ni zapisal (oz. je na svojem vrtu med drugimi zažgal tudi te zapiske), katera esenca ustreza kateremu položaju Lune, so to poskušali storiti drugi terapevti in tukaj je eden od poskusov, vi pa lahko (če seveda poznate položaj svoje Lune) preverite, ali spodnja razvrstitev velja tudi za vas.

Zavedati pa se je treba, da smo verjetno “mešanica” dveh ali celo več tipov osebnosti po tej razporeditvi, le da mogoče en tip bolj prevladuje.

(Spodaj: znamenje, v katerem je bila Luna v času našega rojstva; določena esenca; negativno nagnjenje in pozitivna kvaliteta, ki naj bi jo razvijali)

Oven – esenca Impatiens (nepotrpežljivost – potrpežljivost)

Bik – esenca Gentian (dvom- razumevanje)

Dvojčka – esenca Cerato (nezaupanje v samega sebe – modrost/intuicija)

Rak – esenca Chicory (posesivnost – nesebična ljubezen)

Lev – esenca Vervain (preveč entuziazma – strpnost)

Devica – esenca Centaury (šibkost/servilnost – moč)

Tehtnica – esenca Scleranthus (neodločnost – neomajnost)

Škorpijon – esenca Rock Rose (obup/groza – transcendenca)

Strelec – esenca Agrimony (vznemirjenost – notranji mir)

Kozorog – esenca Mimulus (strah/zaskrbljnost – pogum)

Vodnar – esenca Water Violet (zadržanost – širjenje radosti)

Ribi – esenca Clematis (ravnodušnost – skrb/nežnost)

Glede na astrološke karte, ki so v mojem arhivu, bi mogoče skoraj za vse lahko potrdila zgornji razpored – vendar sem opazila, da je poleg položaja Lune mogoče dobro pogledati tudi položaj našega Sonca, ker Sonce predstavlja tisto, kar v življenju šele postajamo.

Ampak dejstvo je, da moramo v našem življenju prerasti vse te vplive in najti svojo pravo notranjo moč in svojo pot.

Morda bo komu zgornji razpored v pomoč, da bo pri sebi skozi opise posameznih esenc lažje ozavestil tisto, kar ga ovira v življenju.

Avtor: Mojca Fabjan
www.amedea.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo