Danci pri otrocih previdni – prepoved parabenov

0

Tokrat je Danska vlada napovedala prepoved konzervansov propyl in butylparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke mlajše od treh let. Danska je storila prvi korak, ji bodo sledile tudi druge države EU?

Potem, ko so Danci pred časom prvi v EU objavili prepoved uporabe bisfenola A v plastiki in stekleničkah za otroke, ukrepi na evropski ravni so temu sledili, a z zamikom, so zdaj spet prvi z novim preventivnim ukrepom. Odločitev odraža visoko stopnjo posluha odgovornih do zdravja otrok. Danci ukrepajo vnaprej, še preden so sumi za nevarnost potrjeni, v prepričanju, da otrok ne smemo izpostavljati tveganju medtem ko čakamo, da se končajo dolgotrajna dokazovanja o tem, kako škodljive so lahko omenjene kemikalije.

Zveza potrošnikov se pridružuje tistim, ki cenijo pogum Dancev za ta korak, otroci so najbolj občutljiva skupina pri njih nikoli nismo dovolj previdni. Slovenskim potrošnikom svetujemo, da se izdelkom, ki vsebujejo sporni sestavini raje izognejo, toliko bolj, če gre za izdelke, namenjene otrokom.

Kaj so parabeni?

  • Parabeni so konzervansi, ki jih največ uporabljajo v kremah in izdelkih za sončenje za otroke.
  • Dolgoletne raziskave kažejo, da sta propyl – in butylparaben povzročitelja hormonskih motenj pri dečkih. Mejne vrednosti teh snovi v obstoječi zakonodaji ne upoštevajo tako imenovanega koktajl učinka, torej dejstva, da prihaja do kombinacij in sinergijskih učinkov.
  • Hormonski motilci domnevno zmanjšujejo plodnost pri moških, povzročajo raka na modih, zgodnjo puberteto in motnje pri razvoju genitalij pri dečkih.

Vir: www.zps.si

foto:  Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo