Drobnjak-osvežilno pekoč

0

Z izrazitim in močnim okusom daje drobnjak številnim jedem svojevrstno svež priokus. Poleg številno življenjskih pomembnih snovi, vsebuje tudi “pekoče” žveplove spojine, ki dokazano spodbujajo imunsko odpornost. Komur je všeč česen, si lahko izbor zelišč popestri še s kitajskim drobnjakom, ki mu zaradi česnastega okusa pravimo tudi česen drobnjak.

Uporaba

Drobno sesekljani drobnjakovi cevasti listi so že od nekdaj priljubljen dodatek solatam, skutnim namazom,  zeliščnim maslom ter juham in jajčnim jedem.  V francoski kuhinji je drobnjak obvezna sestavina t.i. finih zelišč, drugje pa iz njega pripravljajo zelenjavne omake.

Sveže liste je potrebno dodati k jedem tik pred koncem kuhanja.

V podobne namene je mogoče uporabljati tudi travaste liste kitajskega drobnjaka, ki čudovito dopolnijo okus različnih azijskih jedi. Ti listi imajo blag okus in vonj po česnu, v nasprotju s česnom  pa ne povzročijo neprijetnega ustnega zadaha.

Drobno sesekljani listi tako navadnega kot kitajskega drobnjaka so zelo primerni za zamrzovanje, najbolje v zeliščnih ledenih kockah. Lahko se jih tudi vlaga v olje ali sol.

Iz knjige Kuhinjska zelišča, Joachim Mayer

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo