Dvoumna sporočila

0

Definicija dvoumnega sporočila že po samem izvoru besede »dvoumno« pomeni, da ima eno sporočilo dva pomena, ki si nasprotujeta (po SSKJ pomeni dvoumnost = dvosmiselno izražanje).

Mnogi pari v svojem vsakodnevnem komuniciranju in branjenju svojih pozicij v odnosu nehote uporabljajo dvoumna sporočila, ki lahko vodijo do velikih nesporazumov in neprijetnih posledic. Treba se je zavedati, kaj to pomeni ter se pri diskusiji in pogovoru s partnerjem takim sporočilom izogibati.

Kaj pa pravzaprav pomeni – dvoumna ali nasprotujoča sporočila?

Primer:
Partnerju na glas pritrdite na neko njegovo prigovarjanje »ja, velja«, v resnici pa mislite na primer »oh, ne že spet, tega nočem, ne želim«, vendar tega ne izrečete, temveč le mislite, vaš partner pa po vsej verjetnosti ne obvlada branja vaših misli in bo pač reagiral tako kot ste mu vi glasno sporočili, ne pa tako, kot ste vi po tihem pri sebi mislili. Torej ste izrekli nekaj kar v resnici niste tako mislili, vendar je treba vedeti, da ste s tem partnerju omogočili, da nadaljuje s svojim »načrtom« ali vedenjem.

Vse prevečkrat se srečam pri svojem delu s strankami v Svetovalnici s sindromom »saj sem mislil/a da on/a ve«. Tako se situacija zakomplicira že pri osnovnem vprašanju, ki je lahko na primer: »ali še vedno čutite ljubezen do svojega partnerja«, kjer bo drugi partner začudeno poslušal odgovor vprašanega partnerja, ki bo prepričano rekel, da seveda ljubi svojo drago/dragega in da si želi, da ohranita in nadgradita zvezo. Zakaj začudeno? Ker bo v njuni vsakdanji in čustveni interakciji en partner prepričan, da drugi ve, da ga ima rad, vendar s svojim ravnanjem in odnosom tega pač ne kaže. Saj, kot že vemo, naj bi Slovenci na žalost skrivali svoja lepa in ljubeča čustva, to naj se ne bi izkazovalo pretirano in naj bi kar bilo samo po sebi umevno, da drugi na primer ve, da ga ima prvi partner rad.
Upam, da tole zgoraj opisano ne zveni preveč zakomplicirano, pomeni le, da je spet prišlo do situacije, ko je eden v zvezi mislil, da drugi partner ve, kaj sam misli, vendar ni bilo izrečeno na glas in direktno.

Posledica podobnih dvoumnih sporočil je tudi, da se slej kot prej posameznik naveliča izzivati reakcije drugega partnerja zato, da izve kakšna so njegova prava čustva ter lahko sčasoma postane odtujen, nezainteresiran in žalosten, saj prave topline in varnosti v takem odnosu žal ni več in odnos se razkroji.

Kako pomagati in se izogniti dvoumnim sporočilom?

Predvsem tako, da se vedno jasno in glasno pove svoje misli, na način, ki ni žaljiv, nasilen ali manipulativen. Če v zvezi vlada želja po osrečujoči zvezi, kjer se oba trudita za iskreno pripadnost in toplino, tam se bo zagotovo našel prostor tudi za odkrita in enoumna sporočila. S tem se izognete dvomom, užaljenosti in nesigurnosti, ki hitro zaide v odnos in s tem preide zveza prav po tihem na spolzko in ogrožujoče območje. Partnerju jasno povejte kaj si želite, predstavite svoje pobude in tudi svoje kritike ter tudi povratno pričakujte enosmerno in nedvoumno komunikacijo – s tem boste lažje preprečili nerazumevanje in neprijetne posledice. Kar pogumno!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

 

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo