Energetska aromaterapija za zimske dni

0

Zima je čas za počitek, meditacijo, tišino in varčevanje z energijo. Je čas, ko se umaknemo vase in kot semena v prsti počakamo na pomlad. Če se bomo zdaj prenaglili, nam bo vse leto primanjkovalo energije.

Element, ki v tradicionalni kitajski medicini predstavlja zimo, je voda. Opazujte vodo in videli boste, da se voda pozimi upočasni – zamrzne ali pade na zemljo v obliki snežink. Posnemajmo naravo in upočasnimo svoje življenje v zimskih dneh.

Skrb za ledvice

Telesni organ, ki ga povezujemo z vodo, so ledvice. Tako kot voda predstavljajo življenjsko moč, vitalno energijo, brez katere ne moremo živeti. Kadar je energija ledvic nizka, se zmanjša prekrvavitev in nas pogosteje zebe. Prav tako se pospeši izločanje urina, zato gremo večkrat na stranišče. Spolni apetit pade, pogosto nas je strah in nastopijo težave s koncentracijo. Zaradi strahu pred neuspehom se vržemo v delo, kar ledvice dodatno oslabi.

Tegobe, ki jih prinaša zimski čas in morebitno oslabljeno delovanje ledvic, lahko ublažimo z eteričnimi olji. Ob tem si privoščimo skodelico toplega ingverjevega čaja in čim več hrane na žlico.

Eterična olja z grelnim učinkom

Če vas pozimi pogosto zebe, se lahko pogrejete z eteričnimi olji cimetaingverja, brina, črnega popra in rožmarina. Pripravite lahko kopel ali masažno olje. Previdno pri uporabi eteričnega olja cimeta na telesu, saj močno draži kožo in vas v kopeli lahko celo opeče! Če imate ponoči mrzle noge, si pred spanjem privoščite nožno kopel z eteričnimi olji.

Eterična olja, ki bistrijo misli

Posledica pomanjkanja jina v ledvicah je lahko slab spominnezmožnost koncentracijeraztresene misli. Pri osredotočanju nam pomagajo eterična olja bazilike, mete, rožmarina, lomone in limonske trave. V tem primeru je najučinkovitejši način uporabe inhalacija: 2-3 kapljice eteričnega olja kapnemo na robček in globoko vdihavamo.

Afrodizična eterična olja

Ledvice so povezane s seksualnostjo, saj pomanjkanje vitalnosti vpliva na naš libido. Afrodizična eterična olja, ki spodbujajo seksualno energijo, so: ilang ilang, jasmin, pačuli, neroli, vrtnica, sandalovina. Delovanje vonja je tesno povezano z našimi čustvi in hormonskim sistemom, zato nas bodo eterična olja sprostila in spodbudila izločanje hormonov.

Eterična olja za premagovanje strahu

Ledvice predstavljajo moč, pogum in voljo do moči. Če je energija ledvic v ravnovesju, smo osredotočeni, imamo jasne misli in se razumsko soočamo s težavami. Če so ledvice v disharmoniji, sta navadno dve možnosti; ali nam bo primanjkovalo moči in bomo brezvoljni ali bomo pretirano aktivni in nemirni. Vzrok za oba odziva je strah.

Če nam primanjkuje samozavesti, hitro obupamo in se s težavo soočamo s težavami, nam bodo pomagala eterična olja brina, timijana in cipreseTimijan uporabimo, kada poznamo vzrok strahu. Brin nam pomaga, kadar se bojimo poraza, cipresa pa, kadar je izvor našega strahu neznan.

Če smo hiperaktivni, od sebe zahtevamo nemogoče in se brezkompromisno ženemo za svojim ciljem, si lahko pomagamo s pelargonijo. Pelargonija pomaga najti stik s čustvi ljudem, ki sicer čustvom ne posvečajo nobene pozornosti.

Zunaj prevladujeta hlad in sivina. Kapnimo nekaj kapljic pomaranče ali bergamotke v izparilnik in v naše stanovanje bo posvetil žarek svetlobe.

Nina Medved, aromaterapevtka
www.magnolija.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo