Glivice – vzrok ali posledica?

0

Je bilo prej jajce ali kura? Provokativno vprašanje, ki vedno buri naše misli. No podobno bi se lahko vprašali ali so glivice same tiste, ki povzročajo težave ali so že prej obstajale težave, ki so povzročile škodljivo razrast glivic? Pa poglejmo kaj pravi na to uradna medicina, kaj lahko preberete v uradnih zapisih na to temo in kaj kažejo mnoge izkušnje prizadetih s strani glivic.

Zdravnik pravi: »Ah, glivice ima vsak!«.

Ni redko, da se na svetovanjih name obračajo mnogi nad uradno medicino razočarani ljudje, ki se želijo podivjanih glivic rešiti. Imajo občutek, da njihov zdravnik nima posluha zanje, ko mu omenijo, da imajo morda težave z glivicami. Pogost odgovor pacientu je – »Glivice ima vsak!«. Da res je da, glivice ima vsak in da so normalni prebivalci našega telesa. Vendar to še ne pomeni, da ne morejo povzročati težav, ko se v telesu ustvarijo ugodni pogoji za njihovo podivjano rast. Torej na drugemu primeru povedano, tudi E. Coli je normalen prebivalec našega telesa in jo ima vsak! Vendar, če se v telesu ustvarijo ustrezni pogoji, se lahko navidezno nenevarna bakterija prekomerno razmnoži in povzroči hude težave. Takšno stanje pa seveda potrebuje resno terapevtsko obravnavo. Zakaj je torej ne bi bili deležni tudi ob prekomernem razrastu glivic? Dokler bo torej stroka prezrla obstoj težav z glivicami, je tudi ne bo zanimalo ali so glivice vzrok ali posledica.

Zanimivi zapisi uradne medicine oz. farmacije, ki pravijo drugače…

Kljub zanikanju problema z glivicami, pa je stroki dobro poznan stranski učinek jemanja določenih zdravil, ki prinaša prav prekomerno razrast glivic. Ker so nosečnice in doječe mamice rizična skupina glede jemanja medikamentov, obstaja knjižica s priporočili katera zdravila v tem obdobju ja oz. katera ne – Zdravila v nosečnosti in med dojenjem, K.Geršak, B. Bratanič. V njej boste tako lahko našli številne zapise na temo pojava težav z glivicami, ki so seveda posledica jemanja določenih zdravil. Torej, če se morda sprašujete zakaj se je vašemu dojenčku naenkrat (to je, ko ste ve zaužile bodisi antibiotik, kortikosteroid, itd.) pojavila porušena črevesna flora z pojavom prebavnih motenj, glivičnim vnetjem ritke ali spolovil, soor v ustih itd., si preberite nekatere zapise iz omenjene knjižice.

Na primer: Ampicilin, ki ga zaužije doječa mati in z dojenjem ostanke le tega prenese na otroka, lahko povzroči pojav diareje ali kandidioze. Nadalje, če doječa mamica uživa Amoksicilin, le ta lahko pri otroku povzroči spremembo flore v črevesju in razrast kandide. Prav tako Vankomicin lahko pri dojenem otroku povzroči spremembo črevesne flore itd, itd.. Torej glivice ima res vsak, če pa v telesu ustvarimo ustrezne pogoje kar je npr. tudi z rušenjem zdrave črevesne flore ob jemanju antibiotikov, kortikosteroidov,… se bodo le te prekomerno razmnožile in povzročale težave. Omenjena zdravila namreč uničujejo koristne mlečno kislinske bakterije, ki poleg drugih funkcij, držijo potencialno patogene mikrobe, viruse in tudi glivice v »šahu« oz. v ravnovesju. Čeprav večinoma zdravniki zanikajo problem, pa v strokovni literaturi kot vidite lahko najdete številne uradne zapise, ki potrjujejo, da je pojav prekomernega razrasta glivic posledica nekega spremenjenega stanja v telesu.

Na izkušnjah mnogih pa se lahko učimo vsi …

Izkušnje mnogih, ki so se srečali s težavami prekomernega razrasta glivic potrjujejo dejstvo, da so glivice res neškodljive, dokler smo mi v ravnovesju telesa in duha. Kakor hitro iz ravnovesja zdrsnemo bodisi zaradi težav na duhovnem, psihosocialnem ali fizičnem nivoju, glivice dobijo ustrezne pogoje za prekomerno podivjano rast. Takšna prekomerna razrast se lahko kaže na številne načine od pojava prebavnih motenj (napihnjenost, vetrovi, driska, zaprtje), glivičnih vnetij sluznice (ustne, vaginalne), kože, nohtov, bolečih sklepov, mišic, pojava kronične utrujenosti, izčrpanosti, pojava slabokrvnosti, težav s kratkoročnim spominom, do pojava glavobolov s čimer pa spiska težav še zdaleč ni konec. Ne pozabimo torej, da je prekomerna rast glivic posledica porušenega ravnovesja telesa in duha in ne obratno. One pač le odlično uspevajo, ko v telesu primanjkuje vitalne energije, ko smo zakisani, ko je porušena črevesna flora, porušen imunski sistem itd., itd..

Ko poznamo odgovor, je tudi rešitev težav z glivicami blizu…

Torej naj bo spoznanju, da je podivjana rast glivic posledica in ne vzrok porušenega ravnovesja telesa in duha, tudi ustrezno prilagojena terapija. Nikakor torej glivic ne moremo ukrotiti le z njihovim uničevanjem, kar prav tako zmotno mislijo mnogi. Z raznimi proti glivičnimi sredstvi, bodisi sinteznimi (antimikotiki) ali naravnimi (izvleček grenivkinih pečk,…) poskušajo zaman uničiti prekomerno razraščene glivice. Zaman zato, ker na takšen način še vedno niso odpravili ustreznih pogojev za njihovo prekomerno rast. Torej takoj, ko bo proti glivičen učinek pripravka popustil, se bodo ponovno veselo razmnožile. Edini pravi uspeh, da prekomerno rast glivic ustavimo, je torej celostni pristop k težavam, ki je usmerjen v ponovno vzpostavljanje porušenega ravnovesja telesa in duha.

Avtor: Adriana Dolinar
www.avogel.si

foto: Renjith Krishnan, Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo