Gozd Białowieża: narava se ne zmeni za državne meje

0

Živali, ki imajo svoj dom v gozdu Białowieża, ne poznajo meja. Ta gozd se namreč razprostira od severovzhodne Poljske globoko na belorusko ozemlje. Divje svinje in volkove je mogoče videti na obeh straneh meje. »Države smo razmejili z ograjami, ampak živali pod njimi preprosto skopljejo luknje in mejo prestopijo,« pojasnjuje Karol Wojciechowski, ki je zaposlen v poljskem naravnem parku Białowieża. Ta je sicer uvrščen na seznam svetovne naravne dediščine.

Gozd je edini kraj, kjer v naravnem okolju še živi evropski bizon, največji kopenski sesalec v Evropi. Ne imenujejo ga zastonj kralj gozdov. Velika lesena skulptura bizonove glave nas pozdravi na eni izmed vstopnih točk v gozd. »Ljudje tukaj imajo z bizoni posebno vez, gre za simbol gozda Białowieża,« razloži kipar Sławomir Dowbysz.

Gozd sicer slovi tudi po izjemni biotski raznovrstnosti, saj v njem živijo vrste živali, ki so drugod zelo redke ali celo izumrle. V mnogih podrtih in trohnečih drevesih živi nešteto vrst žuželk.

Zgodaj pomladi lahko obiskovalci gozda poslušajo paritvene pesmi ptičev in žab. V gozdu imajo svoj dom redke ptice, kot sta triprsta in belohrbta žolna, pa tudi različne vrste sov.

EU igra ključno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti. Naravni park Białowieża je vključen v mrežo Natura 2000, katere namen je zaščita živalskih vrst in habitatov v Evropi. Park črpa sredstva tudi iz sklada EU za regionalni razvoj. Zahvaljujoč evropskemu denarju je mogoče evropskega bizona spremljati v živo preko kamer, nameščenih v gozdu.

Evropski program za razvoj podeželja je omogočil tudi delavnice v okviru Akademije za biotsko raznovrstnost. »Odprti smo za vse, ki jih zanima narava: družine, otroke, profesionalce,« pravi vodja akademije Olimpia Pabian.

REF. : 20140408STO42812
avtor: http://www.europarl.europa.eu/

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo