Himalajska sol

0

Ker je sol izrednega pomena za življenje, si poglejmo, zakaj je kuhinjska nevarna za naše zdravje in kako presunljive učinke ima himalajska sol.

Sol je nujno potrebna za življenje, saj ima človeška kri prav tako sestavo kot slanica pramorja, ko je življenje zapustilo ocean. Ta slanica se pretaka po 90.000 kilometrih tekočinskih potokov z dvigajočo in padajočo močjo ter tako vzdržuje telesne funkcije. Brez soli ne moremo živeti, vendar pa moramo biti pri izbiri in uporabi zelo previdni. Kuhinjska sol, ki se v gospodinjstvu in prehrambeni industriji največ uporablja, je za nas nevarna, saj je kemično prečiščena in vsebuje predvsem rafniran natrijev klorid. To pa je zelo agresivna snov, ki daje hrani okus, nam pa škoduje, saj jo mora telo s težkimi mukami nevtralizirati. Tudi če imate občutek, da kuhinjske soli ne uporabljate veliko, jo vsebujejo skoraj vsa kupljena živila, saj se uporablja tudi kot konzervans. Telo lahko preko ledvic izloči le manjšo količino kuhinjske soli, preostali natrijev klorid pa se nabira v kosteh, tkivu in žilah, pri čemer nastajajo zdravstvene težave, kot so celulitis, artritis in ostala revmatična obolenja, ledvični in žolčni kamni idr.

A ni vse izgubljeno! Nasprotno kuhinjski soli je kristalna sol koristna za zdravje. Vsebuje namreč vse minerale in mikroelemente, iz katerih je zgrajeno naše telo. Na njeno pomembnost kažejo tudi zgodovinska dejstva, ko je bila sol že pred nekaj tisoč leti predmet menjave in plačila, saj je človeštvo z njo lahko preživelo. Latinsko beseda sol označuje sonce, torej ima ta dragoceni element lastnosti sončne energije, ki ustvarja in ohranja življenje.

Himalajska ali Aleksandrova sol

Himalajska sol je nastala, ko se je pred več kot 250 milijoni leti izsušilo pramorje. Spravljena je bila pod debelo plastjo kamnin, ki so ji spremenile kristalno strukturo. Tako ima himalajska sol razvejane kristale brez ostrih robov, medtem ko so kristali kamene in navadne morske soli kvadratni. Prav ta razvejana struktura ohranja v kristalni soli vseh 84 kemijskih elementov, ki so v enakem razmerju kot tisti v maternični tekočini.

V 4. stoletju pr. n. št. je kristalno sol pod himalajskimi gorami odkril Aleksander Veliki, zato se ta sol imenuje tudi po njem. Zaradi njenih dragocenih lastnosti so jo začeli izkopavati in prevažati v Evropo, kjer jo je lahko uporabljala le cesarska družina. Kasneje so jo ponovno odkrili šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so jo začeli uporabljati v zdravilne in kulinarične namene.

Uporaba himalajske soli

Kristalno sol lahko uporabljamo na različne načine, odvisno za kakšen namen jo potrebujemo. Eden od načinov zdravljenja vključuje uporabo nasičene raztopine himalajske soli. Tako sol v vodo spusti svojo naravno bio energijo. Slanico pripravimo tako, da v steklen kozarec s pokrovom nasujemo nekaj soli, ki jo prelijemo s toliko vode, da bo nekaj soli ostalo neraztopljene. Sol mora ohranjati kar največjo koncentracijo, zato kasneje po potrebi dodajamo sol oz. vodo.

Za dobro prebavo in ugoden začetek dneva zjutraj na tešče spijemo kozarec vode, v kateri raztopimo žličko pripravljene slanice. Nasičena raztopina je koristna tudi za kožo, saj jo pomlajuje, ji vrača prožnost, odpravlja gube in čisti pore. Če imamo kožo razpokano, jo namažemo z blažjo slanico.
Če jo želimo uporabljati za masažo, iz slanice pripravimo kremo. V posodi zmešamo eno skodelico olivnega olja, pol skodelice slanice in pol skodelice vode. Mešanico damo v stekleničko in dobro pretresemo. Uporabimo takoj oz. med masažo stekleničko večkrat pretresemo, saj se sestavine začnejo hitro razslojevati.
Kot kopel lahko slanico uporabljamo za izpiranje sinusov, za vlaženje suhih oči in za razstrupljanje telesa.
Poleg tega je kristalna sol koristna za rehidracijo, posebej za športnike, ki hitro izgubljajo vodo, ter za različne maske in obloge.

Tudi v obliki rožnate solne luči bo ta sol koristila telesu in duhu. Ker lučke ionizirajo zrak in oddajajo ugodne frekvence elektromagnetnega valovanja, bodo v prostoru ustvarile prijetno vzdušje in ugodno vplivale na živčni sistem. Z izboljšanjem kakovosti zraka nas bodo varovale pred astmo, alergijami, nespečnostjo, stresom in utrujenostjo.

Himalajsko sol lahko popolnoma enako kot navadno uporabljamo tudi v kuhinji, kot prehranski dodatek in začimbo. A razlika bo občutna. Jedi bodo imele boljši okus, počutili se bomo lahkotnejše, prav tako po obroku ne bomo žejni. Himalajska sol bo telo napolnila z energijo, s katero bo varno pred boleznijo.

Za duhovnost Nina Kokalj

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo