Hitra pomoč – eterično olje čajevca

0

Eterično olje čajevca pridobivajo na plantažah v Avstraliji s pomočjo vodne destilacije iz vej in listov pravega čajevca (Melaleuca alternifolia).Že prvotni prebivalci Avstralije so si iz listov, v katerih je največ olja, lajšali zdravstvene tegobe.

Olje čajevca pomirja, blaži ali odpravlja akne, opekline, vnetje grla, afte, herpes, glivice, vaginalne infekcije, prehlade, zamašen nos, zobobole, učinkuje pri pikih insektov.
Uporablja se tudi za nego nog proti potenju, glivicah na nogi in nohtih ter pri obolenju nohtnih blazinic in kurjih očes; za nego lasišča in pri prehladnih obolenjih. 
Dobro se obnese tudi pri luskavici, suhi razpokani koži, prhljaju, srbečem lasišču.

Za vaginalne infekcije si lahko pripravimo sedečo kopel z cca 20 kapljicami olja.

Če imamo vneto ustno votlino ali afte v ustih, si pripravimo kozarec tople vode, v katero denemo par kapljic olja in nato to mešanico grgramo. Tekočine ne smemo popiti.

V primeru vnetega grla, vnetih sinusov ali kašlja, nakapamo nekaj kapljic na robček in vdihavamo nekaj časa. Ali pa vroči vodi dodamo par kapljic olja, pokrijemo glavo z brisačo in vdihavamo skozi nos.

Glivice zatremo tako, da olje nanašamo direktno na obolelo mesto večkrat na dan.

Olje preganja mrčes.
Čisto olje uporabimo za ugrize, pike, rane, bradavice, herpes,…

Olje čajevca se lahko, poleg eteričnega olja sivke, nanaša direktno na kožo. Ostala eterična olja se namreč ne smejo direktno nanašati na kožo.

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo