Hormoni – debelost

0

Rastni hormon skrbi za povečanje porabe maščob, zmanjšuje in znižuje krvni sladkor, razgrajuje maščobo in pomaga pri lažjemu obvladovanju stresa.

Glavna sestavina rastnega hormona so aminokisline, ki jih telo sprejema iz beljakovin.

Uživajte beljakovine iz zelenjave in svežih, nepredelanih mlečnih izdelkov ter se odpovejte predelanim ogljikovim hidratom (kruh, sladki prigrizki, testenine,…).

Rastni hormon pomaga pri izločanju in nastajanju:
– ščitničnega hormona – tiroksina
– spolnih hormonov estrogena in progesterona

Tiroksin je ščitnični hormon – spodbuja presnovo, povečuje razgradnjo beljakovin in glikogena, sestavljen je iz aminokislin z vezanim jodom.
Zaradi premalo tiroksina se naša presnova upočasni, vedno smo utrujeni, zaspani, pridobivamo na teži, imamo slabo prebavo – naša ščitnica premalo deluje.

Jesti moramo veliko rastlinskih beljakovin, svežih mlečnih izdelkov in ne smemo pozabiti na jod – morska hrana, čebula, špinača, ohrovt, koruza, polnovredna žita, jabolka, hruške. Uporabljajte nerafirirano morsko sol in ne kupujte čiste, dodatno jodirane soli.

Količini estrogena in progesterona morata biti uravnoteženi.

S starostjo količini obeh hormonov začneta upadati, predvsem količina progesterona, kar kmalu privede do dominacije estrogena.

Estrogen skrbi za kopičenje in ohranjanje maščob, poleg tega pa se v dodatnih maščobah tvori dodaten estrogen.
Poskrbeti moramo za dvig progesterona in se izogibati hrani, ki še dodatno vzpodbuja nastajanje estrogena – soja in sojini izdelki, mesni izdelki, vsa predelana in v naprej pripravljena hrana, premastna in presladka hrana.

Jesti morate sveže sadje in zelenjavo. Brokoli, limone, česen, proso, hruške, jabolka. Ne pozabite na dovolj popite vode, vendar se izogibajte plastiki, saj ravno tako povišuje nivo estrogena.

Testiranje hormonov iz sline je priporočena, natančna, hitra in priročna metoda za ugotavljanje vsebnosti ter razmerja hormonov, ter se opravi brez posega v telo.


Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
www.holistic.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo