Izdelava domačega mila – jesensko listje

0

Izdelava trdega mila dopušča ogromno domišljije. Tokrat smo  v navdihu z letnim časom izdelovali jesensko listje.

1. Naredimo milo v jesenskih barvah – dan 1
Kot osnova je bilo narejeno milo iz kokosovega in oljčnega olja. Ker bomo delali z več barvami in milo izmenično vlivali moramo paziti na to, da se milo ne začne prehitro zgoščevati. Za barve pa je  bila uporabljena rumena glina, ki da rumeno rjav odtenek; rdeča glina, ki milo obarva v svojem rdečem tonu; posušena in zmleta kopriva, ki da lepo zeleno barvo.

2. Model in vlivanje – dan 1
Ker želimo narediti liste, potrebujemo temu ustrezen model, ki ga obložimo s peki papirjem ali folijo npr. plastične škatle in pokrovi od kakšne embalaže. Milo izmenično vlivamo v model – vzorec bo nastajal sam. Najprej malo ene barve, pa nato druge, tretje in četrte, ter ponovimo od začetka. Če želimo lahko po končanem vlivanju vzorec nekoliko dodelamo tako, da ga rahlo premešamo. Da bodo nastale lepi odtenki, milo sedaj prekrijemo s folijo, ter ga pustimo, da se strdi.

3. Kaj je na drugi strani – dan 3 ali 4
Po priližno 2. dnevih vzamemo milo iz modela. Odstranimo folijo. Če je milo še vedno premehko moramo počakati še kakšen dan ali več, da se še bolj strdi in da se ga bo dalo lepo rezati. Nikoli ne vemo, kaj nastane na hrbtni strani – lahko da je še bolj zanimiva.

izrezovanje_6[1]

4. Izrezovanje jesenskih listov – dan 4 ali še kasneje
Naberemo zanimive liste dreves, ki jih bomo uporabili za prerisovanje ali pa kot idejo za obliko. Liste z zobotrebcem ali kakšno podobno palčko narišemo na milo in izrežemo z nožem. Milo se mora lepo rezati, ne sme se krušiti in ne sme se packati. Izrezan list še porišemo in ga pustimo naslednjih nekaj tednov zoreti. Uporabite rokavice, če imate pri izrezovanju mila kakršnekoli neprijetne občutke na rokah – milo namreč še ni zrelo.

5. Uporaba ostankov
Kar nam je od odrezkov ostalo, uporabimo enkrat drugič za izdelavo mila iz milne osnove.

Avtor: Maja Rožac Mihovec
www.bogastvo-travnika.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo