Izkazovanje pozornosti

0

Kdo ima rajši dokaze pozornosti, moški ali ženske? Vem, večina vas bo takoj odgovorila, da so ženske tiste, ki želijo, da jim partnerji izkazujejo pozornost, da od njih dobijo materialne dokaze o tem, da moški mislijo na njih in s tem mnogo žensk enači tudi njihovo ljubezen.
Prevedeno bi to lahko pomenilo, da večje in bolj razkošno darilo kot je dobila, bolj jo njen moški ljubi.

Morebiti je res tako pri nekaterih parih ali pa smo se tega naučili v holivudskih filmih. Jaz pa vseeno trdim, da dragocenost darila ni tisto, kar nam da vedeti, da smo partnerju pri srcu. Pozornost se lahko izkazuje na mnogo načinov. Najbolj staromoden je seveda še vedno način, ko moški svoji dragi prinese rože in ji s tem pokaže, da je mislil na njo. A kaj, ko se večina moških na takšno darilo spomni približno dvakrat na leto: ko ima najdražja rojstni dan in običajno še za Valentinovo.

Kaj menite, je to dovolj in ali niso tudi moški upravičeni do pozornosti svojih žensk?

Kot je lepo prikazala ena hecna življenjska situacija, smo ženske tiste, ki od partnerjev pričakujemo in želimo pozornost. Ker je ne dobimo v takšni meri, kot smo si zamislile, da bi jo morale, potem pride do zamer, očitkov in krega. Žalostno kajne? Da se partnerja ne moreta domeniti niti o tem, ali si sploh izkazujeta pozornost s »materialom«, ali rajši s pristnimi čustvi, ali vedno samo moški ženski, ali pa tudi ona njemu, če že trdimo, da smo enakopravni.

Kaj pa tisti moški, ki jim je takšno izkazovanje pozornosti nerazumljivo? Ki nič ne dajo na to? Ki rajši svojo drago vsak dan stisnejo v objem in ji zašepetajo, da jo ljubijo in da so srečni, ker lahko skupaj gradita odnos in njuno družino? No, v tem primeru mora verjetno ženska biti zadovoljna s takimi izkazi ljubezni in pozornosti ter pri takem partnerju ne more pričakovati, da bo dobila paket rož ali ogromno čokolado. Vseeno bi ob tej priliki poudarila, da je primerno, da se o različnih dojemanjih izkazovanja pozornosti in ljubezni partnerja o tem odkrito pomenita, kaj jima to pomeni in na kakšen način si želita izkazovati svoja čustva in pozornost. Brez tega bo žena možu hitro začela očitati, da nič na njo ne misli, da ona vsak dan kuha in pospravlja, on bi se jih pa lahko zahvalil s kakšnim darilcem in podobno. No, to je sicer res nekak stereotip, vendar mnogi pari tako še vedno funkcionirajo.

Je bil en gospod, ki mu je žena očitala, da je hladen in neodziven v odnosu do nje, da si želi kakšne njegove pozornosti in da je premalo, če ji je na začetku zakona enkrat samkrat izrekel čarobni besedici »ljubim te« in to naj bi po njegovem zadostovalo do konca dni. Pa smo se spomnili, da bi dejansko lahko mož dokazoval svojo privrženost ženi, ki dojema izkazovanje pozornosti z darili, tako, da na travniku utrga navadno vijolično ali rumeno ali belo rožico ali več njih, tudi s travnika, storž z drevesa, vejico dišeče lipe ali cvetoče češnje, kamenček s poti in kar je še drobnih darilc. Mož je bil srečen, da ne bo izgubljal časa in živcev po trgovinah, žena pa je dobila zagotovilo, da on misli na njo vedno in povsod. Praktično in iznajdljivo, pa še trgovci z novci ne bodo zaslužili v njunem primeru, ampak bo glavna njuna ljubezen.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si
 

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo