Jesenske lepotice

0

Imamo lepo posodo in zemljo. In želimo ustvariti jesensko zasaditev, ki bo krasila balkon ali teraso. In ko vstopimo v vrtni center, nam pred očmi zaplešejo številne barve… Kaj torej izbrati in kaj posaditi skupaj, da bo jesen še bolj lepa in pisana?

Morda vaš dom že krasi jesenska dekoracija, v kateri se zraven zimsko trdnih rastlin najdeta tudi kakšna krizantema ali mačeha. Ko ju bo mraz uničil, lahko prazna mesta zapolnite na različne načine. Seveda lahko dokupite prezimne rastline in jih nadomestite ali dopolnite prazna mesta z vrtnim dekorjem jesenske tematike ali pa celo z novoletnim in pozneje s spomladanskim. Lahko pa na prazna mesta posadimo nekaj spomladanskih čebulic, ki nas bodo razveseljevale prej kot tiste na vrtu, ker ob hiši le ni tako zelo mrzlo kot na prostem. Izberite različne velikosti in barve, vendar bodite pozorni na to, da se bodo barve ujemale z ostalimi rastlinami.

Nekatere rastline imajo plodove
Nekatere rastline imajo cvetove, plodove ali zanimivo obarvane liste. Takšnim rastlinam namenimo posebno pozornost pri izbiri sosednjih rastlin za zasaditev jesenskega nasada. Predvsem bodite pozorni na to, katere barve izberete

Kaj posaditi skupaj?
Če vam je sajenje v veselje in imate doma že primerne posode ali korita, je morda najboljša ideja, da si različne možnosti ogledate v vrtnih centrih Kalia. Upoštevati je treba nekaj pravil oblikovanja, kot so:

  • Imeti moramo rastline različnih višin, ki so v sorazmerju z velikostjo posode. Posoda pogosto igra pomembno vlogo, saj te rastline ne rastejo tako hitro in močno kot poletne rastline, zato je posoda tudi del dekoracije, ki se mora podati k hiši.
  • Izbiramo različne rastline po obliki rasti in obliki listov (veliki in drobni listi se morajo menjavati v istem nasadu).
  • Najdemo eno ali dve rastlini, ki imata povešujočo rast, da optično povežeta nasad in podlago, kjer posoda stoji, sicer imamo občutek, da vse skupaj stoji v zraku.
  • Nekatere rastline imajo cvetove, plodove ali zanimivo obarvane liste. Vsaka barva v kombinaciji šteje, zato bodite pozorni na to, katere barve izberete. Naj vam bodo slike ob članku inspiracija za ustvarjanje.
  • Če zasajate sami, poskrbite zlasti za rese in azaleje, da bodo imele kisel substrat, kajti tako bodo lepše veliko dlje, kot če jim boste namenili enak substrat kot vsem ostalim rastlinam.

Če čas ni vaš zaveznik, je najlažje, da si izberete med že pripravljenimi nasadi, kjer je poskrbljeno za vse potrebno, da vam bodo nasadi ostali lepi čim dlje, vsekakor pa do pomladi. Kar precej teh rastlin je takih, da vam bodo preživele tudi naslednje poletje, zato je dobro, če imate prostor, kamor jih lahko čez poletje umaknete, primerno oskrbujete in jeseni ponovno dosadite z nekaj novimi rastlinami. Negovati pa je treba tudi obstoječe rastline, jih zalivati, skromno dognojevati, morda dodati substrat in obrezovati, da ostanejo gosto rastoče in kompaktne.

Jelka Stopar Metelko
www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo