Kaj moramo vedeti pred nakupom eteričnih olj

0

Eterična olja so produkt rastlinske presnove. Najdemo jih v popkih, cvetovih, listih, steblih, vejah, semenu, deblu, lubju, skorji semen, smoli in koreninah.

Eterična olja so zmesi hitro hlapljivih, biološko aktivnih kemičnih spojin, pridobljenih iz rastlin z destilacijo, stiskanjem ali ekstrakcijo. Najpogosteje so brezbarvna ali rumenkasta. Na kakovost eteričnega olja vplivajo številni dejavniki.

Če kupujete eterična olja v terapevtske namene, morate biti podrobno seznanjeni z izbiro olj. Eterična olja ne smejo biti pakirana v plastičnih in prozornih stekleničkah.

Kako prepoznamo ponarejena eterična olja?

Izogibajte se trgovinam, kjer imajo vsa olja isto ceno.

Količino eteričnih olj nekateri proizvajalci najpogosteje povečajo tako, da jih redčijo z osnovnimi olji, alkoholom in kemičnimi topili. Najlažje odkrijemo, če so eteričnemu olju dodali mastno olje. Eterična olja so nemastne tekočine in če kapnemo eno kapljico na robček ter pustimo, da se posuši, ta ne sme pustiti mastne sledi. Ali če kapnete kapljico eteričnega olja na konico prsta in jo razmažete, ne smete imeti občutka, da vam prsti drsijo zaradi maščobe.

Olja, ki jim dodajo alkohol pa je težje prepoznati, najtežje pa je prepoznati ali je eterično olje razredčeno s kemičnim topilom.

Poznamo tudi olja pridobljena na umeten način. Umetna olja imajo ponavadi presladek, premočen in »redek« vonj, ki je očitno lažen.

Shranjevanje eteričnih olj

Eterična olja morajo biti shranjena v temnem in hladnem prostoru, medtem ko je treba eterična olja citrusov (sladka pomaranča, mandarina, bergamont, limona, grenivka, limeta) in iglastih dreves (bela jelka, rdeči bor, smreka, navadni brin, cipresa) hraniti v hladilniku.

Eterična olja je treba čim manj izpostavljati zraku, tako, da je treba stekleničke po odprtju čim prej zapreti. Splošno pravilo je, da je olje uporabno še leto dni po tem, ko smo odprli stekleničko.

Povzeto iz knjige A kot aromaterapija, Založba Meander

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo