Kajenje ubija. In to že po nekaj minutah.

0

Genetske spremembe že nekaj minut po kajenju
Kajenje poškoduje človeško telo v nekaj minutah in ne nekaj letih, saj se kemikalije, ki povzročajo raka, oblikujejo hitro po kajenju.

Raziskava v ZDA, objavljena v Chemichal Research in Toxicology (Kemično raziskovanje v toksikologiji), je po mnenju znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi in omenjeno dognali, opozorilo ljudem, ki razmišljajo o kajenju.

Posledice (dolgotrajnega) kajenja, kot so bolezni srca in različne vrste raka, so dobro znane, ameriška študija pa kaže, da škoda na telesu začne nastajati že potem, ko je pokajena prva cigareta, poroča BBC.

Raziskovalci so opazovali nivoje kemikalij policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) pri 12 pacientih po kajenju. PAH so dodali cigaretam, ki jih je telo nato spremenilo v drugo kemikalijo, ki škoduje DNK-ju in je povezana s pojavom rakavih obolenj. Raziskava je pokazala, da je proces pretvorbe kemikalije potekal od 15 do 30 minut po pokajeni cigareti.

“Skoraj vsi vemo, da lahko kajenje povzroči pljučnega raka. Grozljivo spoznanje te raziskave je, da se ta proces začne zelo zgodaj – ne v 30 letih, temveč v 30 minutah po eni sami cigareti vsakega subjekta raziskave,” je povzel študijo Martin Dockrell, direktor organizacije Ash, ki se bori proti kajenju.

Avtor: T. V.
www.rtvslo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo