Kako spijo slavni? Savina Atai, mojstrica joge obraza in nutricionistka

0

Savina Atai, mednarodna mojstrica joge obraza ter nutricionistka, specializirana za hormonsko dieto in superživila, poudarja, da je spanje pomembno za obnovo moči in delovanje nadledvične žleze. Če se nočemo prehitro postarati, če želimo shujšati ali pa vzpostaviti hormonsko ravnovesje, si moramo privoščiti dovolj spanca. 

Kljub temu priznava, da je spanje njena najšibkejša točka. "Pogosto delam tudi po štirinajst ur na dan, zaradi česar trpi prav spanje. Ker se zavedam, da spanje prinaša popolno obnovo, ga jemljem zelo resno. Nemalokrat si celo navijem uro, da se dovolj zgodaj odpravim spat in tako ujamem prave urice za počitek. Ponosna sem, da sem se nekoliko disciplinirala, tako da se zdaj prej odpravljam spat, vstajam pa bolj zgodaj," razkriva Savin

V posteljo zgodaj
Dolgo je bila prepričana, da je nočna ptica, nato pa ji je dr. Toljan, s katero veliko sodeluje, razložila, da "nočnih ptic" sploh ni – to je le znak neravnovesja in tako rekoč bolezen. Takrat se je odločila, da se bo spat odpravljala bolj zgodaj. "Ne morem verjeti, kaj vse lahko opravim zjutraj, ko je glava še bistra. Trikrat bolj produktivna sem, trikrat močnejši je tudi moj imunski sistem."

Pred spanjem …
Savina ima pred spanjem pravi mali obred. "Najprej poskrbim za zdravilne zvoke (v kitajski in taoistični medicini jih priporočajo že od nekdaj), da umirim telo in znižam raven kortizola, ki čez dan divja v meni. Potem popolnoma zatemnim sobo, in če je treba, si nadenem še masko, s čimer svetlobi onemogočim, da bi zmotila delovanje pomembnega antioksidanta – melatonina. Spijem tudi čaj, v katerega dam žlico ašvagande, saj pomirja in regenerira nadledvično žlezo."

Sproščujoče ležišče
Pod vzmetnico ima magnetno blazino, ki jo jemlje s seboj tudi na potovanja. "Uporabljam vzglavnik iz ajde, v katerega sem dala še kamilice in meto s Krete, tako da me njun vonj zaziblje v prijeten sen." Savina pravi, da bi bila njena idealna spalnica obrnjena proti morju, uspavalo pa bi jo šumenje oceana. Prostor za spanje mora biti temen, ne pretopel in zračen. Rada zaspi v dvoje, spi pa raje sama, saj se tako bolj odpočije. Zbujanje je seveda najlepše v dvoje.

Dan začne z jogo obraza
Savina si ne more predstavljati jutra brez joge obraza. Z njo v hipu odpravi zabuhlost in podočnjake ter ji podeli rdeča lička ter sijočo, napeto kožo. Preden je spoznala trening obraznih mišic, se je zbujala vsaj eno uro, zdaj pa jo obrazna joga poživi bolj kot kava. Zatem obvezno spije zeleni smoothie, ki je poln superživil.

Privoščite si obilno zimsko spanje
In kakšen je Savinin nasvet za boljši spanec? Pozimi si privoščite obilo spanja. "To je čas počitka, takrat v ledvicah zbiramo življenjsko energijo. Brez tega bo spomladi naša odpornost slaba, zato nas tudi napade spomladanska utrujenost. Če imate resne težave s spanjem: še preden sežete po uspavalnih tabletah, si raje oglejte delovanje svojih hormonov. Za mirnost in splošno kakovost spanja skrbi progesteron. Če se zbujate sredi noči, je to resen znak, da živite v hudem stresu. Uporabljajte tehnike sproščanja ter uživajte vitamine skupine B, magnezij, ašvagando, reiši gobo in sladki koren, ki vas bodo zazibali v globok, krepčilen spanec."

Avtor: Anja Jurko
www.viva.si
f
oto: splet

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo