Keglove vaje

0

Keglove vaje se imenujejo po dr. Arnoldu Keglu, ki je nekaj let po drugi svetovni vojni objavil svoje ugotovitve, da s stiskanjem mišic medeničnega dna lahko brez kirurškega posega v veliki meri odpravimo težave z uhajanjem urina (inkontinenco), bolečine v križu, težave z erekcijo in uriniranjem. 

Ampak, kot rečeno, vaja dela mojstra. Keglove vaje ali stisk medeničnega dna je zelo koristna in dobrodošla vaja tako za moške kot ženske. Ja vem, že v porodnišnici nas zdravniki opomnijo, naj novopečene mamice takoj začnejo z izvajanjem Keglovih vaj z namenom hitrejšega ožanja nožnice po porodu in vračanja v prvotno stanje, ker mišice medeničnega dna ne samo, da so pomembne pri vzpostavljanju ožje nožnice, temveč držijo se zelo pomembna organa: mehur in črevo. No, pri moških pa so Keglove vaje izredno pomembne za zdravo prostato, za daljšo erekcijo in za daljši kontrolirani izliv.
Verjemite, da je mnogo parov, ki se spopadajo s problemom prezgodnjega izliva. Gospa ni zadovoljena in postane z leti nevrotična, živčna in zadirčna, gospod pa zgubi samozavest in se sprašuje kaj je z njim narobe, da ne more zadovoljiti svoje drage. Morebiti v nekaj tovrstnih primerih bi zelo prav prišlo, ko bi oba partnerja začela z rednim izvajanjem stiska mišic medeničnega dna, pa bi gospod lahko dlje časa zdržal, gospa pa bi s stiskanjem svoje nožnice lahko tudi sebi priskrbela kvaliteten orgazem.
Ups, pa smo na spolzkem področju kajne? Sedaj marsikdo morebiti zardeva, vendar dajmo pogledati mišicam v zobe: zakaj ne bi z malo truda sebi privoščile veliko užitka? Vsaka od nas lahko po nekajkrat na dan stisne nožnico in s tem krepi omenjene mišice. Tega nihče ne vidi in ne ve, me pa s časom in vajami dobimo natrenirano nožnico, s katero lahko v trajanju spolne združitve delamo čuda. Verjemite iz prve roke.

Vseeno pa velja kot pri vsaki »športni« zadevi – ne pretiravajte. Vsak dan naredite ponovitve 5 do 10 krat, v intervalih od hitrejšega stiskanja in sproščanja mišic pa do počasnejšega stiska, ki ga držite nekaj sekund pa sprostite. Tiste dame, ki obiskujete pravi pilates, boste vedele o čem govorim, ker je pri vseh vajah vedno govor tudi o tem, da je treba stisnit mišice medeničnega dna. No, pa vem tudi to, da o tem vse bolj pogosto govorijo tudi nekateri razsvetljeni fitnes trenerji.

Moški in Keglove vaje: tudi za vas, dragi gospodje so to zelo pomembne vaje, ki z malo prakse lahko naredijo iz vas velikega junaka med rjuhami. Pa seveda tudi z zdravstvenega vidika je ponavljanje vaj stiska mišic medeničnega dna dobrodošlo. Izognili se boste boleznim prostate, bolj boste vedeli kontrolirati erekcijo in izliv, s tem pa lahko povežemo tudi večjo samozavest in boljšo samopodobo, kar nenazadnje tudi ne škodi.

Tako, tole je bilo na hitro nekaj malega o tem, kako lahko z minimalno truda dosežete izjemen zdravstveni in orgazmični učinek. Malo se je treba angažirat, potruditi in spomniti na tele vaje, vsak dan jih izvajati, pa bodo rezultati v nekaj mesecih tukaj. Keglove vaje lahko delate, ko se vozite, ko se tuširate, ko se sprehajate, pri športni aktivnosti, ko gledate televizijo ali ko igrate igrico na računalniku. Starostne omejitve ni, vsakdo od nas to lahko počne kadarkoli, tako da pozabite na izgovore in začnite – zdaj!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si


foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo