Kitajska študija o vegetarijanstvu

0

Kaj ve 100 000 bralcev, vi pa ne? Izvejte več o pionirski knjigi »Kitajska študija« (China Study), uspešnici, ki so jo v roke vzeli tisoči, ki si želijo izboljšati svoje zdravje in življenje.

Čeprav ji glavna sredstva javnega obveščanja niso posvetila veliko pozornosti, pove neizmerna podpora veliko o pomenu te provokativne knjige, ki sta jo napisala dr. T. Colin Campbell in Thomas M. Campbell II.

Znanost je jasna. Rezultati so nezmotljivi.

Spremenite svojo prehrano in dramatično zmanjšajte tveganje raka, diabetesa, bolezni srca in debelosti.

Znan strokovnjak za prehrano in zdravstveni raziskovalec dr. T. Colin Campbell razkriva resnico o posebnih interesnih skupinah, vladnih subjektih in znanstvenikih, ki so Američane popeljali na smrtonosno pot.

Še celo danes, ko navdušenje nad dieto z malo ogljikovimi hidrati preplavlja ljudi, je dve tretjini odraslih še vedno debelih, otroci pa z zaskrbljujočo hitrostjo obolevajo za diabetesom tipa II, boleznijo, ki je značilna za odrasle. Če se prehranjujemo bolj zdravo, zakaj so bolezni srca pri Američanih tako pogoste, kot so pri nas bile pred 30 leti?

Kitajska študija, ki temelji na rezultatih projekta na kitajskem podeželju, vendar jih tudi močno presega, podrobno opisuje povezavo med prehrano in boleznimi srca, diabetesom in rakom. Poročilo tudi preučuje vir “prehranske zmede”, ki so jo povzročile močne interesne skupine, vladni subjekti in oportunistični znanstveniki. Časopis The New York Times je študijo (projekt o prehrani in zdravju Kitajska-Oxford-Cornell) označil za “velik dosežek epidemiologije” in “najobsežnejšo študijo, kdaj koli izvedeno na področju vpliva prehrane na tveganje razvoja bolezni.”

“Po dolgi karieri na področju raziskav in oblikovanja politike sem se odločil zapustiti ta sistem. Odločil sem se, da bom odkril, zakaj so Američani tako zmedeni,“ je dejal dr. Campbell. „Kot davkoplačevalec, ki plačuje račun za raziskovalno in zdravstveno politiko države, si zaslužite vedeti, da je veliko predstav, ki jih imate o hrani, zdravju in boleznih, napačnih.”

„Predlagam nič manj kot to, da ponovno opredelimo dobro prehrano. Spoznati morate resnico o hrani in izvedeti, zakaj vam lahko pravilna prehrana reši življenje.“

Na začetku svoje kariere je dr. Campbell kot raziskovalec pri MIT in Virginia Tech zagovarjal boljše zdravje z večjim vključevanjem mesa, mleka in jajc v prehrano – „visokokakovostne živalske beljakovine … To je bila očitna posledica mojega življenja na kmetiji in rade volje sem verjel, da je ameriški način prehrane najboljši na svetu.“

Pozneje je kot raziskovalec sodeloval pri projektu na Filipinih, kjer je delal z nedohranjenimi otroci. Projekt je za dr. Campbela postal preiskava tega, zakaj tako veliko filipinskih otrok oboleva za rakom jeter, ki je predvsem bolezen odraslih. Glaven cilj projekta pa je bil zagotoviti, da otroci zaužijejo čim več beljakovin.

„Pri tem projektu pa sem odkril temno skrivnost. Otroci, ki zaužijejo največ beljakovin, najpogosteje obolijo za rakom jeter…“ Začel je pregledovati druga poročila iz vsega sveta z odkritji, podobnimi njegovim raziskavam na Filipinih.

Čeprav je bilo „krivoversko dejati, da beljakovine niso zdrave,“ je začel poglobljeno študijo o vlogi prehrane, predvsem beljakovin, pri nastanku raka.

Raziskovalni projekt je višek dosegel z 20-letnim partnerstvom med Univerzo Cornell, Univerzo Oxford in kitajsko akademijo preventivne medicine, ki so se združile v preiskavi bolezni in življenjskih dejavnikov na kitajskem in tajvanskem podeželju. Bolj znan kot Kitajska študija „ je ta projekt sčasoma odkril več kot 8 000 statistično pomembnih povezav med različnimi prehrambenimi dejavniki in boleznimi.“

Ugotovitve? „Ljudje, ki so v prehrano vključevali največ živalskih živil, so najbolj obolevali za kroničnimi boleznimi … Ljudje, ki so v prehrano vključevali največ rastlinskih živil, so bili najbolj zdravi in običajno niso obolevali za kroničnimi boleznimi. Te rezultate je bilo nemogoče prezreti,“ je dejal dr. Campbell.

V Kitajski študiji dr. Campbell podrobno opisuje povezavo med prehrano in boleznimi srca, diabetesom ter rakom, vendar tudi zmožnost prehrane, da zmanjša ali odpravi tveganje ali učinke teh smrtonosnih boleznih. Kitajska študija tudi preučuje vir „prehranske zmede“, ki so jo povzročile močne interesne skupine, vladni subjekti in neodgovorni znanstveniki.

Kitajska študija ni knjiga o hujšanju. Potrošniki so obremenjeni z nasprotujočimi si sporočili o zdravju in prehrani, trg pa je preplavljen s popularnimi naslovi, kot sta Atkinsonova dieta in Dieta južne obale. Kitajska študija razblinja te napačne informacije in ponuja popoln vpogled v to temo vsakemu, ki je obolel za rakom, diabetesom, boleznijo srca, debelostjo, in tistim, ki jih skrbijo posledice staranja. Poleg tega dr. Campbel postavlja pod vprašaj verodostojnost diet z malo ogljikovimi hidrati in njenim privržencem posreduje vznemirjujoče opozorilo.

Vir: www.osvoboditev-zivali.org

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo