Kitajski riž onesnažen s težkimi kovinami

0

Peking – Na Kitajskem naj bi bilo deset odstotkov tam pridelanega riža onesnaženega s škodljivimi težkimi kovinami, je pokazala raziskava, objavljena v reviji New Century. Visoka vsebnost kovin, kot je kadmij, naj bi bila posledica dolgoletnega onesnaževanja okolja zaradi hitrega gospodarskega razvoja Kitajske.

V poročilu o raziskavi so zapisali, da so se zaradi hitre industrializacije na Kitajskem razširili izpusti kemijskih elementov, kot so kadmij, arzen, živo srebro in druge nevarne težke kovine. Te se širijo preko zraka in vode ter onesnažujejo velik del kitajskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o raziskavi se sklicuje na akademske raziskave, ki jih opravljajo od leta 2007, osredotočajo pa se na več podeželskih krajev v bližini rudnikov in industrijskih obratov na jugu Kitajske. Tam naj bi bile zdravstvene težave, kot so kostne bolezni pri starejših, vedno bolj pogoste.

Znanstvenik na univerzi za kmetijstvo v Nanjingu Pan Genxing je povedal, da je stopnja onesnaženosti ponekod še večja. Na nekaterih predelih s kislimi tlemi so preseženo vsebnost kadmija odkrili celo pri 60 odstotkih vzorcev riža.

Visoka vsebnost kadmija naj sicer ne bi povzročala akutnih zastrupitev, možni pa so pojavi različnih bolezni. Najbolj naj bi bili ogroženi kmetje na onesnaženih območjih, ki živijo pretežno od riža, ki ga sami pridelajo, je še povedal Pan.

Med žitaricami je riž sicer najbolj dovzeten za onesnaženje s težkimi kovinami, ki jih absorbira preko vode, v kateri se namaka. Predvsem so ogrožena območja v bližini rudnikov svinca, kositra in bakra, še piše v poročilu raziskave. Zapisali pa so tudi, da Kitajska za zdaj še ni izvedla nobene večje raziskave, ki bi ugotavljala vpliv onesnaženja na zdravje ljudi.

Avtor: (sta)
www.eko.dnevnik.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo