Ko bodo izginile čebele, bo izginil tudi človek: Posledice v Indiji že čutijo!

0

V Sloveniji nas že nekaj let bombardirajo z informacijami o zmanjševanju števila čebel, o njihovih pomorih in neznanih vzrokih za njihovo umiranje.

Najbrž marsikdo zamahne z roko in si misli, da je čebel zmeraj preveč, sploh, če ti zjutraj lezejo v marmelado.

A drastični upad števila čebel lahko ima katastrofalne posledice. Ne smemo pozabiti, da so čebele ene izmed najpomembnejših opraševalcev na svetu. Manj bo čebel, manj bo oprašitev, manj bo pridelkov in posledično se lahko soočimo z padcem pridelane zelenjave in sadja. Kar lahko, predvsem v nerazvitih državah, pomeni pomanjkanje kvalitetne hrane.

Ta grožnja je vedno večja v Indiji, kjer so opazili iz leta v leto manjši pridelek kumar, bučk, paprike, malin, mandljev in ostalega sadja. Točnih primerjav s preteklimi leti ni mogoče izpeljati, ker v preteklosti niso niti vodili natančnih statistik. Če pa primerjajo količino pridelkov poljščin, ki se oprašujejo s pomočjo vetra in vode, sesalcev in ptičev, s tistimi, ki jih oprašujejo čebele, potem je videti vedno večji upad slednjih.

Indija je s 75 milijoni ton, poleg Kitajske, največja pridelovalka zelenjave na svetu. Posledice upada bi lahko čutil ves svet.
V Indiji živi četrtina populacije pod mejo revščine. Zaslužijo manj kot dolar na dan. A sami zase znajo poskrbeti s pridelki, ki niso odvisni od opraševanja čebel. Recimo z jajčevci in rižem. Na srečo tudi koruza ni odvisna od opraševanja čebel in obseg njenega pridelka iz leta v leto narašča.

Tudi v ZDA je prišlo do masovnega umiranja čebel, kot ga niso opazili še nikoli do zdaj. Na zahodni obali Amerike je propadlo okoli 60 odstotkov čebelje populacije, na vzhodni obali in v Teksasu pa več kot 70 odstotkov. Prizadetih je več kot polovica vseh zveznih držav in deli Kanade. Enako se dogaja v Španiji in na Poljskem.

V Evropi so se problematike opraševanja lotili zelo pragmatično in postavili čebelje farme, kjer gojijo čebele za opraševanje. Na ta način zagotavljajo potrebne pridelke zelenjave in sadnih dreves. V Indiji zaenkrat v tej smeri še ne razmišljajo. Radi bi predvsem odpravili vzrok umiranja čebel. So to pesticidi? Naravni sovražnik? Ali je to človek? In kam so šle? Panji so prazni, o čebelah pa niti sledu. Odgovora zaenkrat še ni. Že Albert Einstein je dejal: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi …

Avtor: up
www.eko.dnevnik.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo