Konopljina semena – super hrana

0

Konopljina semena vsebujejo ogromno hranilnih in zdravilnih lastnosti ter popolno uravnoteženo razmerje beljakovin in esencialnih maščobnih kislin za človeško prehrano. 

Konopljina semena NE vsebujejo tetrahidrokanabinola (THC), zato nimajo psihoaktivnih lastnosti. Konoplja kot rastlina pa je celo dobra za naš planet. Raste skoraj vsepovsod, za svojo rast ne potrebuje gnojil ali pesticidov ter koristi tako zemlji kot ozračju.

Konopljina semena so bogata z beljakovinami, vitamini in minerali ter vsebujejo gama-linolensko kislino (GLA).

Beljakovine v semenu konoplje vsebujejo vse esencialne aminokisline v idealnem razmerju, ki omogočajo telesu, da ustvarijo beljakovine, kot so imunoglobulini (protitelesa, ki ubranijo pred okužbo še preden se simptomi bolezni začnejo).

Konopljina semena so največji vir esencialnih maščobnih kislin v rastlinskem svetu. Ta eterična olja, linolna in linolenska kislina, so odgovorna za sijaj naše kože, las, bistrost oči, in celo vaših miselnih procesov. Očistijo arterije in so bistvenega pomena za imunski sistem.

Popolno razmerje beljakovin v samem semenu konoplje, daje telesu vse esencialne aminokisline potrebne za ohranjanje zdravja in za proizvajanje protiteles, kot so gama globulin za krepitev imunskega sistema.

GLA je zelo redka v prehrani in telo jo običajno mora encimsko pretvoriti iz linolenske kisline. Ta GLA, ki je prisotna v konoplji pa lahko začne delovati takoj, tako da krepi imunski sistemlajša posledice artritisaekceme in PMS-a.

Linolenska kislina in GLA v prehrani hitro zmanjšujeta tveganje arterioskleroze ter drugih bolezni srca in ožilja.

Konopljina semena so fantastična za posipanje solat, saj nudijo prijeten hrustljav občutek in okus po oreščkih, lahko jih posipamo po testeninah, rižu ali preprosto damo v sendvič. Dobrega okusa so že sama po sebi, lahko pa jih naredimo še okusnejša z rahlo polivko bučnega olja in ščepcem himalajske soli.

Lahko pa uživate tudi konopljine proteine v prahu, saj so idealni kot dodatek k napitkom (smoothie-jem) in sokovom.  Dobro se naprimer mešajo z bananami. Ena ali dve zvrhani žlici prahu konopljinih proteinov naredi vaš bananin shake v pravi mogočni super šejk!

Konopljina semena so še zlasti zdrava za vegetarijance in ljudi z aktivnim življenjskim slogom, zaradi visoke vsebnosti beljakovin.

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo