Kortizol – krivec za depresijo, neplodnost, odvečne kilograme

0

Če ste stalno pod pritiskom šefa, partnerja, staršev, otrok, imate skrbi glede denarja,… je Vaš kortizol stalno v pogonu. Če se ne znate umiriti in ustaviti svojih misli, ste najverjetenje na dobri poti kronično povišanega kortizola.

Ob takem življenjeskem slogu se iz Vaših nadledvičnih žlez konstantno izločajo velike količine kortizola, ki sicer poskrbi, da se s stresnimi situacijami lahko spopadate.

Telo je v nenehni pripravljenosti, vso hrano pretvori v rezerve sladkorja in maščobe-debelost, nezmožnost hujšanja, sladkorna bolezen, glavoboli, lumbago, nespečnost, utrujenost, nagnjenost k okužbam, razdražljivost, prepirljivost, poseganje po poživilih ali pomirjevalih, zvišan pritisk, hitrejši srčni utrip, motnje srčnega ritma, srčni infarkt, osteoporoza, angina pektoris, možganska kap, smrt.

Pogosti posledici sta tudi izguba menstruacije in neplodnost – stres močno vpliva na tvorbo spolnih hormonov – ženske s hormonskimi boleznimi (zvišan kortizol,) nimajo menstruacij ali ovulacij, obstajajo pa tudi redni menstrualni ciklusi brez ovulacije.

Ker so porabe kortizola zelo povečane, se kmalu poveča tudi proizvodnja adrenalina – napeti živci, burne reakcije. Vse to vodi v padec imunske odpornosti, številne bolezni in alergije.

Vse to na koncu pripelje do popolne izgorelosti, do telesne, duševne in čustvene izčrpanosti, ki nastopi zaradi daljših čustveno zahtevnih obremenitev.

Pri zdravljenju je celosten pristop zelo pomemben, saj sta telo in psiha močno povezana.

Vsekakor morate poskrbeti za optimalno delovanje Vaših hormonov, saj je ravno od njihovega delovanja odvisno Vaše zdravje in dobro počutje.
 
Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
Zavod za prehrano

www.holistic.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo