Listne uši na okrasnih rastlinah

0

V toplih poletnih dneh imamo največ opravka s škodljivci. Zlasti problematične so listne uši, proti katerim moramo ukrepati hitro, še preden nam povzročijo preveč škode.

Čeprav so listne uši zelo drobne škodljivke, pa zaradi svoje številčnosti povzročijo veliko škode. Zelo hitro se razmnožujejo; nekatere vrste imajo v enem letu tudi preko 50 rodov. Posamezna samica ima lahko od 50 do 100 potomcev, mlade samice pa sposobnost razmnoževanja dobijo že po enem tednu. Prav zaradi tako hitrega razmnoževanja je ključno, da rastline redno pregledujemo in ob pojavu nemudoma ukrepamo.

Kako prepoznamo napad listnih uši?

Listne uši napadajo praktično vse vrste rastlin, njihovo prisotnost pa najlažje prepoznamo po zavijanju listov in zbiti rasti rastline. Neposredno škodo rastlini škodljivke povzročajo s sesanjem listnih sokov, zaradi česar rastline oslabijo. S sesanjem rastlina izgublja hranila, zato zaostaja v rasti, pojavijo se deformacije listov, ob hujšem napadu pa lahko pride celo do propada rastline.

Posredno pa uši rastlini škodujejo tudi z izločanjem medene rose in prenašanjem virusov. Zaradi medene rose se lahko na rastlini razvijejo gljivična obolenja, ki povzročajo zmanjšanje aktivnosti fotosinteze, s tem pa slabši razvoj, videz rastlin in kakovost plodov.

Ta sladek izloček privablja številne organizme, na primer čebele in druge koristne žuželke. Z medeno roso se zelo rade sladkajo tudi mravlje, mnoge med njimi brez izločkov sesajočih žuželk sploh ne bi preživele. Zato mravlje uši branijo in jih tudi »razseljujejo« na nove dele rastlin ali celo druge rastline. Tako so tudi številne mravlje lahko znak, da so na naši rastlini prisotne uši.

Kako se znebimo uši?

Rastline v okrasnem vrtu redno pregledujemo, ali so se na njih naselile listne uši. Ukrepati moramo takoj, ko jih opazimo. Če ji je malo, jih lahko odstranimo kar z roko ali curkom vode. Če s tem ne uspemo ali pa je uši veliko, si pomagamo z insekticidi, ki delujejo na uši. Obstajajo tudi povsem ekološki, a hkrati učinkoviti pripravki, osnovani na naravnih izvlečkih dalmatinskega bolhača.

Insekticide uporabimo v urah, ko vročina ni prevelika, t.j. v večernem času. Tako se bomo izognili morebitnim poškodbam rastlin.

www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo