Ljubezen ali strah

0

Ljubezen ni zgolj pojem, je tudi ali predvsem dejanje. Za ljubezen se odločimo. Strah je čustvo, ki nas v naših dejanjih zna zelo uspešno blokirati. Mnoge ljudi je strah ljubezni. Pa ne samo ljubezni do druge osebe, strah jih je tudi samih sebe.

Že starodavni Tolteki so vedeli, da se je v ljubezni potrebno uriti, vaditi, da to dejanje ni dano samo od sebe temveč, da je v ljubezen potrebno vložiti trud in voljo. Na drugi strani strah obrodi zgolj trpljenje. Poglejmo primer, ki je zelo pogost in ga verjetno poznamo vsi: smo samski in si želimo nekoga ob nas, ki bi nas podpiral, razumel, imel rad in mi njega, nekomu želimo pripadati in mu zaupati. A vendar, ker smo v preteklosti imeli boleče izkušnje s partnerstvi in smo mogoče bili izdani ali prevarani, nas je strah ponovnega čustvenega navezovanja na neko drugo osebo in veliko krat se iz strahu odločimo, da smo rajši samski kot pa da bi ponovno tvegali morebiten boleč in trpeč konec ljubezenskega razmerja.

Strah nas je v zgornjem primeru prevzel in premagal naša globoka hrepenenja in željo biti povezan z drugo osebo. Po drugi strani pa pravijo, da ljubezen premaga vse ovire. Kje se torej zaciklamo? Menim, da je pot v iskrenosti do sebe in v tem, da si znamo iskreno odgovoriti, kaj si res želimo. Če vemo, da si želimo biti z nekom, potem bomo zmogli utišati glas strahu v nas in mu bomo znali povedati, da je ljubezen za nas tista sila in energija, ki bo rešila še tako trdovratne pomisleke. Je pa res, da v tem primeru moramo biti pripravljeni tvegati.

Dejstvo je, da ni nikjer nobene garancije oziroma zagotovila, da bomo dobili ljubezenska čustva tudi nazaj, torej je potrebno vzeti v zakup tudi to opcijo. Vseeno pa je veliko več možnosti, da nas zadane Amorjeva puščica istočasno z osebo našega predmeta poželenja in situacija se obrne v ljubezensko, še preden se dobro zavemo. Zakaj pa ne bi bili malce naivni in verjeli v ljubezen na prvo puščico?

Strah nas je navezanosti, delitve svoje energije s partnerjem, delitve svojega časa, materialnih dobrin, strah nas je, da ostanemo kljub vsemu enkrat sami, strah nas obvladuje in duši. Ljubezen je v vseh pogledih močnejše čustvo, sploh če smo pri tem pozitivno in optimistično naravnani. Če si upamo ljubiti, bomo tudi ljubljeni. Pa tukaj ne mislim zgolj na partnersko ljubezen. Po mojem mnenju so ljubezni mnoge in vse so močan vir energije, navdiha in notranjega zadovoljstva. Lahko bi ljubezen opredelili kot ljubezen do sebe, do družine, otrok, partnerja, skupnosti, patriotska ljubezen, ljubezen do življenja, do prijateljev, do dela, ki ga opravljamo, do situacije, ki nas navdaja z energijo in ponosom, ljubeči smo do živali in okolja.

Menim, da se ni potrebno omejevati, vem pa, da mi vsi ob besedi ljubezen pomislimo takoj na partnersko ljubezen. Na kaj pa pomislimo ob besedi strah? Kako gresta ljubezen in strah skupaj? V vsakdanjem življenju vidimo, da dostikrat potujeta z roko v roki, strah zavira odločitve, ki izhajajo iz ljubezni in v primeru, da zna ljubezen utišati strah, smo priča velikim zgodbam, ki spreminjajo tudi tok zgodovine.

Danes sem očitno bolj romantično navdahnjena, zato toliko govora o obeh močnih čustvih, ki nas mečejo sem ter tja. Pomlad se bliža, morebiti je sedaj čas, da si dovolite svobodo in izrazite svojo naklonjenost nekomu, ki ste si ga izbrali za svojo ljubezen ter pri tem potisnete na stranski tir strah, ki vas želi ovirati. Dovolite si uresničiti svoje skrite želje, kar pogumno!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si


foto: www.freedigitalphotos.net

 

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo