Ljubosumje

0

Saj vem, ljubosumje je že zelo »znucana« tematika, pa vseeno si drznem o ljubosumju napisati nekaj malce drugačnih tez in vam morebiti vzpodbuditi željo, da s svojim partnerjem razčistita, kar se je nabralo tovrstnih očitkov.

Namreč, kdaj sta se nazadnje pogovarjala o tem ali sta ljubosumna, bodisi na poslovne uspehe enega od vaju v partnerstvu, bodisi na to, da enega od vaju nasprotni spol rad pogleda in se nahaja v vaši družbi? To sprašujem zato, ker mnogi pari živijo skupaj mnogo let, pa se ob kakšnem družinskem incidentu izkaže, da je eden od partnerjev ljubosumen na drugega po deset let in več, pa tega ni nikoli povedal!

Pomislite, ali ni škoda časa za ljubosumne in težke črne misli o tem, kaj drugi partner dela, pa le-ta o tem nič ne ve in se čiste vesti druži z nasprotnim spolom, misleč, da je tako vse popolnoma v redu, a po mnogih letih se izkaže, da partner ob misli na ta druženja zelo trpi, vendar tega nikoli na glas ne pove.

Pa smo spet tam – ker se ne pogovarjamo odkrito in ne sporočamo iz srca, kaj si želimo, česa ne dovolimo in kaj nas moti pri naši polovici, prihaja do zavajajočih in dvoumnih sporočil, očitki se nabirajo, pa se ne povejo. To je za odnos dveh v partnerstvu zelo nevarno in prehitro vodi v odtujenost in zlom zveze. Kajti, skrivati svojo ljubosumnost in jo zatajevati pred partnerjem pomeni, da se zanika sebe in svojo osebnost, pri tem pa se ne spoštuje partnerjeve.

Zakaj se glasno in jasno ne pove, kaj nas moti, zakaj smo ljubosumni in kaj lahko oba partnerja prispevata, vsak s svoje pozicije, k temu, da se odpravijo vzroki ljubosumja. Tukaj imamo v veliki meri opraviti tudi z zaupanjem, ljubeznijo in zdravimi odnosi. Če je partnerski odnos že toliko načet, da prihaja do patoloških izpadov ljubosumja, je na žalost velika verjetnost, da takšen odnos ne bo preživel. S tem je potrebno računati.

Dajmo si naliti čistega vina: pravijo namreč, da če je nekdo ljubosumen, pomeni da drugega ljubi. Pa je to res? Kje pa je meja med ljubosumnostjo in posesivnostjo? Ali to pomeni, da če nekoga ljubiš, ti to daje pravico, da ga s svojimi ljubosumnimi čustvi dušiš, si ga lastiš? Ali pomeni ljubezen to, da pustiš partnerju osebno integriteto in odnos gradiš na zaupanju in veri, da oba v največji meri prispevata k vajinemu odnosu, ki bo vaju oba osrečeval?

Odgovor verjetno poznate, naj pa ponovim: pogovarjajte se in odprto povejte eden drugemu, kaj vas moti, kaj si želite in kakšna je vaša vizija zdravega odnosa. Navsezadnje gre za vas same in vaš partnerski odnos!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Foto:freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo