Mamica ali ljubica

0

Danes boste razmišljali o kontroverzni temi, ki jo je sprožil pogovor med mlajšo lepo damo in mojo malenkostjo, češ da ne more verjeti, koliko moških ima poleg žena in dojenčkov nekje na skrivaj še ljubico ali dve. 

Da pozna cel kup družin, kjer so dobili dojenčke, za očete teh dojenčkov pa z gotovostjo lahko trdi in ve, da so si omislili v tem času, ki naj bi bil čaroben in neponovljiv, skrite ljubice, ki jim služijo predvsem za spolni oddih.

Na prvo žogo bomo vse, bom rekla, večinoma ženske obsodile takšno ravnanje dotičnih poročenih gospodov, kajti to se ne spodobi, kako lahko to naredi svoji ženi in otroku, da ga ni sram in podobnih grdogledih floskul. Se strinjam, da to dejansko ni hvale vredno in da bi se lahko mi vsi kot družbena  celota zamislili nad temi dejstvi.

Takšno ravnanje ima namreč lahko več ravni. Od vsepovsod nas napadajo reklame in drugi mediji  z lepoticami, ki so retuširane v nulo, ki nimajo nobene gubice ali bognedaj celulita, ki so videti kot plastične barbike, takšen model ženske se je seveda zasidral tudi v majhne možgane nekega deleža moških, ki si svoje popolno življenje predstavljajo s takšno modelko ob sebi. Ker pa to običajno ne morejo realizirati, si izberejo dekle ali žensko, ki jo lahko poročijo in z njo prenesejo svoje gene naprej, torej dobijo potomce. Mamica je seveda utrujena od skrbi za dojenčka, trebušček je tudi po porodu še velik, ni ji do spolnosti ali nežnosti, tudi po nekaj mesecih se njeno stanje ne spremeni, strije so ostale, tečna in naveličana je vsakodnevnih in nujnih opravil, moža zavrača in le-ta ne želi težiti še s svojimi zahtevami, pa gre po liniji manjšega odpora in si omisli stransko potešitev, ki je videti bolj v skladu s kakšnim dekletom z naslovnice.

Oh ja, saj veste, da v takšnih opisih običajno malo pretiravam, saj vas želim rahlo sprovocirati, da začnete tudi sami migati s svojimi sivimi celicami.

Kar danes želim sporočiti je to, da spomnim mamice, ki so povile mlado bitjece, da s tem njihova ženskost in funkcija ljubimke ni prenehala. Da kljub novi skrbi in negotovosti, ki smo je bile deležne vse mamice, ko smo rodile, ne smemo pozabiti na sebe, na svoje potrebe in želje biti izpolnjene in sprejete tudi kot žlahtne ženske. Na žalost opažam, da se mnoge dame (ne vse!) po porodu zelo spremenijo v smislu: sedaj sem prišla do otroka, seksa ne potrebujem več, moža zavračam, ko mi teži in namiguje, da bi se vseeno družila tu pa tam pod rjuhami, saj je moja dolžnost, da sem popolnoma predana in posvečena otroku. Na žalost slišim premnogo tovrstnih zgodb, pa čeravno očki sodelujejo in zelo pomagajo pri vsej skrbi za dojenčka.

Jaz pa pravim, da lahko prave Ženske in Mamice združijo tako svet otroških pleničk in dud s tem, da se imajo rade in cenijo  kljub raztegnjenemu trebuščku in strijam ter da si priznajo, da je seks tudi po rojstvu otroka lahko še vedno zelo lep in strasten. Seveda je predpogoj razumevanje in sodelovanje novopečenih staršev pri vseh opravilih, ko očka pomaga mamici, ko se družita v negi otročka in ko eden drugemu pripravljata lepe in nežne trenutke.

S tem, ko ženska rodi, še ne pomeni, da je prenehala biti Ženska. Kvečjemu obratno – svoji samopodobi in vrednosti je dodala še en dragocen moment in sicer, da je mamica. A malo bitjece jo potrebuje nekaj ur na dan, ostalo prespi in se carta. Zakaj torej ne bi tistih ur, ko imamo mir in vemo, da dete uživa v svojih sanjah, posvetili sebi in svojemu dragemu? Ne, bolj pomembno od negovanja partnerskega odnosa je brisanje prahu, obsesivno likanje vseh mogočih cunj ali izgovori, da je treba še okna pomiti ali kar je še gospodinjskih opravil, ki praviloma lahko počakajo uro ali dve, pa tudi dan ali dva.

Predlagam, da se poleg vloge mamice posvetite tudi sebi kot ženski in videle boste, da se bo to obrestovalo v zvestem možu, v dobri samopodobi in zdravem odnosu otroka do srečne in zadovoljne matere. Kajti, otroci čutijo slabe in nezadovoljne vibracije nas mam. Pomislite na to, ko boste tečne in jezne na cel svet. Z malo dobre volje in z boljšo organizacijo gospodinjskega dela si lahko privoščimo mnogo kvalitetnih ur za druženje tudi same s seboj ali z našimi dragimi. Pomislite na to, preden enkrat več zavrnete vabilo dragega na skupno namakanje v banji, polni mehurčkov.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo