Mimobežnost odnosa

0

Kaj pomeni naslov »Mimobežnost odnosa«? Pomeni, da so se v partnerskem razmerju vzpostavila neke vrste nenapisana pravila, kjer partnerja sicer (še) živita skupaj vendar se njuni življenji dotikata le »mimobežno«, torej v nekaj točkah, večinoma pa živita eden mimo drugega.

Ali se vam to dogaja? Ali ste že v tisti fazi, ko jemljete zakonca ali partnerja kot samoumevnega, ko enostavno preslišite besede, ki vam jih namenja, ko se brez predhodnega posvetovanja s partnerjem enostavno kar sami odločite kako boste ravnali v neki situaciji, ki sicer zadeva oba? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem ste že v globoki mimobežnosti, torej gresta eden mimo drugega, četudi je na zunaj videti, da je z vajinim razmerjem vse v najlepšem redu. Pa je res?

KAKO PRIDE DO ODTUJENOSTI

Vse preveč zakonov sčasoma pade v nekakšno letargično stanje, ko je večina partnerskih in družinskih obveznosti rutinirana, vse družinske vloge so znane in člani družine jih bolj ali manj uspešno igrajo. Večinoma se zakonca privadita na takšen odnos, saj povzroča kar najbolj minimalno porabo energije, organizacije in prilagajanja. Vendar se zaradi tega lahko priplazi med njiju lenobnost, s tem pa ni več ustvarjanja pozitivnih vezi med partnerjema. Mnogim partnerjem je takšen odnos popolnoma v redu in prav je tako. Nekateri tako stanje imenujejo tudi odtujenost, ki seveda ne vodi nujno v krhanje ali razpad veze.

Zakaj pristanemo na mimobežnost odnosa:

  • Ekonomska varnost
  • Zakonca se zavedata, da v njunem odnosu ni več strasti in zaljubljenosti, kar premostita s površnimi in enostavnimi medsebojnimi dogovori okoli skupnega življenja
  • Naveličanost neprestanega pregovarjanja, tveganih pogovorov in kreganja
  • Ustreznost nezahtevnih odnosov in pristajanje na igranje pasivnih vlog, ki ne zahtevajo velikega vložka energije, ljubezni ali pripadnosti

NADGRADNJA ODNOSA

Kaj pa tisti pari, ki bi radi svoj odnos nadgrajevali s kvalitetno komunikacijo, rednim in strastnim seksom, z bolj pozitivno naravnanim razburljivim dogajanjem in ki se venomer trudijo izboljšati in nadgraditi svoj odnos?

Vsekakor je potrebno vedeti, da je za dosego kvalitetnega odnosa potrebnega veliko truda, volje, iskrenih razgovorov, empatije, poslušanja in resnične želje obeh partnerjev, da oblikujeta takšno vezo, ki bo oba osrečevala in zadovoljevala. Seveda je to lepo prebrati v teoriji, skoraj vsi pa smo se v naših vezah soočali s tem, da je bilo veliko lažje pasti v stanje mimobežnosti, kot pa vlagati energijo v odnos. Tako se vedno znova potrjuje, da brez vložene volje, želje in energije tudi uspeha ne more biti.

Rada bi položila na srce vsem tistim, ki želijo osebno srečen in iskriv partnerski odnos, da se je zanj vredno truditi, kljub čerem in preprekam, ki se skrivajo pod gladino življenja v dvoje.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Foto:freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo