Minevanje časa

0

Danes bi vas rada opozorila na fenomen »minevanja časa«. Seveda, vsi smo podvrženi temu večnemu in neusmiljenemu dejavniku.

Vsak dan, ko se pogledam v ogledalo, opazim kakšno smejalno gubico več, ko pogledam na svoj datum rojstva ali ošinem lastno EMŠO oznako, se zavem, da se pač z vsakim trenutkom slehernega dne postaram za točno ta dan. In tako iz sekunde v sekundo, v ure, v dneve, tedne, mesece in leta.

Se mi zdi, da nisem edina, ki je podvržena minevanju časa, se vam ne zdi? In kljub temu se preveč ljudi in partnerjev vede tako, kot da so oni in njihovi problemi večni, da imajo le oni sami takšne in drugačne ogromne probleme, pari se zapletajo v večna brezvezna kreganja, ki pravzaprav na daljši časovni rok pomenijo točno – nič. Seveda, za ta trenutek in sedaj se zakonca prepirata za banalne vsakodnevne težavice in dokazovanja, ki se njima zdijo zelo pomembna in jih morata vsakokrat znova pogrevati in o njih v nedogled razpravljati.

A ure, dnevi in tedni tečejo, spremenijo se v dolga leta brezplodnega živciranja, dokazovanja kdo ima prav in zakaj je kdo rekel nekaj, kar ni mislil, partnerja ne poslušata eden drugega, kaj si sporočata, še manj znata prisluhniti svojim otrokom, saj sta osredotočena na svoje bolečinske točke. Žalitve letijo na vsakodnevni osnovi, v eni in isti zameri sta sposobna tičati leta in leta ter medsebojno negativno nastrojenost pridno negujeta.

Kako žalostno je gledati in poslušati posameznike in pare, ki se ne zavedajo, da z vsakim negativnim trenutkom si odžirajo možnost, da bi se v taistem trenutku imeli dobro, pozitivno in zadovoljno. Kajti, kot smo se danes naučili – čas nikomur ne prizanaša, enako mineva za vse nas. Kar smo danes imeli lepih, polnih in srečnih trenutkov, nas to lahko drži dobre volje pokonci še mnogo časa in kljub temu, da vsak trenutek sedaj je in v naslednjem trenutku že mine, ostane dober okus v našem notranjem bitju, da smo te bežne trenutke bivanja v tem telesu na tej zemlji lepo in zadovoljno preživeli.

No, kaj pa lahko poreče tista večina, ki išče kar naprej dlako v jajcu, da se nato lahko skrega? S kakšno popotnico plujejo ljudje, ki so sebični, ki gledajo le na svojo zadnjo plat in menijo, da so zgolj njihove težave najbolj pomembne in le oni jih imajo? Hec je v tem, da tudi takšnim osebkom čas teče in mineva, starajo se v svoji zagrenjenosti in zateženosti. Tako je, vsak si sčasoma izbere svoj modus prebivanja tukaj in zdaj, večina jih ne misli na to, kako se sedanji vložek energije obrestuje kasneje.

Mnogi pari imajo v materialnem smislu popolnoma vse in še več, kar potrebujejo za vsakodnevno rutinsko prebijanje skozi življenje. Premorejo veliko novo hišo, v kateri živijo eden mimo drugega, običajno dva naveličana starša in dva otroka, ki komaj čakata, da toliko odrasteta, da čim hitreje poletita iz hladnega gnezda, imajo seveda več vozil prestižnih znamk v veliki garaži, vsak konec tedna hodijo na vikend, ki so ga podedovali ali kupili, privoščijo si draga potovanja in na njih zopet živijo eden mimo ali brez drugega.

No, malce pretiravam, a tolikokrat sem se srečala z zgornjo zgodbo, da si ne morem kaj, da vas ne bi opozorila na to, da je super imeti vse tovrstno materialno blagostanje, a ob tem je največ kar lahko še dodate to, da je ta »material« podkrepljen s lojalnostjo družinskim članom, z ljubečimi in trdnimi vezmi, s pozornostjo in zadovoljstvom, da si člani te družine delijo vsak svoj trenutek kakovostno in vedoč, da bodo s tem na dolgi rok vsi imeli veliko pozitivnega in zadovoljujočega življenja.

Torej, ker čas mineva za vse nas, se lahko odločimo, da ga bomo preživeli tako kot je za nas in naše okolje v redu ali pa se lahko odločimo, da bomo zaviti v negativno nastrojenost proti vsemu, kar nas moti. Premislite.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo