Murve so odličen vir vitamina C

0

Murve so veliki listavci, ki jih najdemo v toplih, zmernih in subtropskih področjih Azije, Afrike in Amerike. Vsak sadež je dolg od 2 – 5 cm. V večini so murve vijolično-rdeče ko dozorijo. Kljub temu pa najdemo tudi bele, rdeče, vijolične ali različne kombinacije barv.

Murve so osvežujoče sočen, trpek in sladek sadež. Bogate so z vrsto sestavin, ki so koristne za zdravje.

ZDRAVSTVENE LASTNOSTI MURV

– Slastne in sočne murve imajo nizko kalorično vrednost (samo okoli 43 kalorij na 100 g). Sestavljajo jih fitohranila, ki so koristna za zdravje, na primer antioksidanti, minerali in vitamini.
– Murve imajo zelo visoko količino fitokemikalij fenolnih flavonoidov imenovano antocianini. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima uživanje teh sadežev možen pozitiven zdravstveni učinek proti raku, staranju in nevrološkim boleznim, vnetjem, diabetesu in bakterijskim okužbam.
– Sadeži vsebujejo resveratrol, še en antioksidant. Resveratrol ščiti pred kapjo s spreminjanjem molekularnih mehanizmov v ožilju.
– Murve so odličen vir vitamina C (33 mg na 100 g, približno 41% PDV), ki je prav tako močan naravni antioksidant. Uživanje hrane bogate z vitaminom C pomaga telesu razviti odpornost na razne infekcije, deluje protivnetno in očisti škodljive proste radikale.
– Jagode vsebujejo tudi manjše količine vitamina A in vitamina E. Uživanje murv telesu daje manjšo vendar prav tako pomembno količino antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin, betakaroten in alfa karoten. Skupaj te sestavine ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov in reaktivnimi kisikovimi spojinami, ki so pomembne pri staranju in različnih bolezenskih procesih.
– Zeaksantin je pomemben karotenoid, ki se osredotoča na rumeno pego. Zagotavlja antioksidativne lastnosti in ščiti mrežnico pred škodljivimi učinki ultravijolične svetlobe.
– Murve so odličen vir železa, kar je redkost med jagodami. Vsebujejo 1,85 mg železa na 100 g (približno 13% PDV). Železo – sestavina hemoglobina v rdečih krvnih celicah – določa zmogljivost prenašanja kisika v krvi.
– So tudi dober vir mineralov kot so kalij, mangan in magnezij. Kalij je pomembna sestavina celic in telesnih tekočin, ki pomagajo nadzirati srčni utrip in krvni pritisk. Mangan telo uporablja kot kofaktor za antioksidantni encim superoksid dismutaza.
– Murve so bogate s skupino B-kompleks vitaminov in vitaminom K. Vsebujejo precej vitamina B6, niacina, riboflavina in folne kisline. Ti vitamini delujejo kot kofaktorji in pomagajo telesu presnavljati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe.

STRANSKI UČINKI

Ker so murve bogate s kalijem lahko povzročajo nelagodje pri ljudeh, ki imajo težave z ledvicami. Zato priporočamo, da si vsak dan privoščite zmerno količino murv.

Povzeto po blagovni znamki Aktiv Organic. Več: TUKAJ

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo