Nacionalna kampanja o zmanjševanju uživanja soli – PREVEČ SOLI ŠKODI

0

Čezmerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Zato sta Ministrstvo za zdravje in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) pripravila nacionalno promocijsko kampanjo za spodbujanje k manjši uporabi soli v prehrani prebivalcev Slovenije.

Podatki namreč kažejo, da odrasli prebivalci (za)užijejo za kar 150 odstotkov več soli kot je zgornja meja za dnevni vnos soli, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov.

Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu. Čezmeren vnos natrija je posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka.

Krušni in mesni izdelki najpomembnejši vir vnosa soli v prehrani
Raziskave kažejo, da krušni in mesni izdelki poleg ostale predelane, pol- in predpripravljene hrane, dosoljevanja pri mizi ter zaužitih obrokih v restavracijah in pri ostalih ponudnikih prehrane, predstavljajo enega od najbolj pomembnih deležev vnosa soli v populaciji. Tako je IVZ decembra 2009 in januarja 2010 izvedel raziskavo o vsebnosti soli v kruhu in mesnih izdelkih. Nabor vzorčenih izdelkov iz kategorije mesnih izdelkov je vseboval barjene in poltrajne mesnine, konzervirano in sušeno meso, klasično sušene klobase ter hitro fermentirane in presne klobase.

Ugotovitve so pokazale, da vzorci mesnih izdelkov trenutno presegajo priporočene ciljne vrednosti vsebnosti soli, ki jih določa FSA (Food Standards Agency) iz Velike Britanije. »Tako barjene mesnine na našem trgu vsebujejo povprečno 2 g soli na 100 g izdelka, poltrajne mesnine 2,3 g soli na 100 g izdelka, konzervirano meso povprečno 2,2 g na 100 g izdelka, sušeno meso 4,6 g na 100 g izdelka, sušene klobase 4,7 g na 100 g izdelka (hitro fermentirane klobase povprečno 4,4 g na 100 g izdelka) in presne klobase povprečno 2,4 g na 100 g izdelka,« je poudarila doc. dr. Cirila Hlastan Ribič z IVZ.

Država pripravila strategijo do leta 2020
Za izboljšanje tega zaskrbljujočega stanja je Ministrstvo za zdravje junija letos sprejelo Nacionalni akcijski načrt za zmanjševanje uživanja soli v prehrani prebivalcev Slovenije za obdobje 2010–2020, ki predstavlja celovito strategijo države za zmanjševanje problematike čezmernega vnosa soli. Nacionalni načrt opredeljuje sodelovanje z različnimi sektorji in želi povezati vse ključne partnerje, ki lahko prispevajo, da bo manj slana hrana na voljo tako na policah v trgovini, kot povsod tam, kjer jo pripravljajo.

Ključno je ozaveščanje javnosti
Promocijska kampanja je nadaljevanje dosedanjih prizadevanj za ozaveščanje javnosti o problematiki posledic nezdravega prehranjevanja. V zadnjih letih je bilo sprejetih vrsto smernic zdravega prehranjevanja za vse skupine prebivalcev, ki med drugim vključujejo tudi priporočila za vnos soli.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo