“Najboljša odločitev v mojem življenju je bila, da sem se odpovedal avtomobilu”

0

Atlanta – Prometni zastoji in glavoboli, drago vzdrževanje, visoke cene goriva, zavarovanja in registracija – ali obstaja sploh kakšen razlog, ki bi zagovarjal nakup avtomobila? „Živim v Atlanti, kjer vsak lastnik avtomobila letno izgubi 57 ur v prometnih zastojih, tako dokazuje raziskava univerze Texam A&M,“ je za CNN dejal Chris Hrubesh.

„Nekoč sem vsak dan zapravil ogromno časa na 32 kilometrov dolgi poti od mojega doma do centra mesta. Kasneje sem se preselil v manjše stanovanje, do službe pa potrebujem pet minut. Vsako jutro prehodim troje stopnic, skočim na svoje kolo (ki sem ga izdelal sam), si na glavo poveznem čelado in se odpeljem,“ je dejal novinar Hrubesh, ki dodaja, da poleg manj stresnega potovanja do službe vsak dan poskrbi še za fizično aktivnost.

„Svoj ogljični odtis sem poskušal zmanjšati na vrsto načinov. Poskušal sem reciklirati, paziti da sem doma ugašal luči in varčeval z električno in toplotno energijo ter lokalnim okoljevarstvenim organizacijam priskočil na pomoč, ko so okoli mesta sadile drevesa. Moj priljubljeni nemški športni avto pa je bil zadnja žrtev na moji poti do bolj zelenega življenja. Sprva sem sicer menil, da v tako velikem mestu, kot je Atlanta (343 kvadratnih kilometrov), življenje brez avtomobila ne bi bilo mogoče,“ je dodal.

Hrubesh uporablja tudi javni prevoz, občasno pa si tudi najame avtomobil. „Da sem se odpovedal avtomobilu, je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Brez plačil zavarovanja, vračanja kredita, goriva ali rednih servisov mesečno privarčujem od 300 do 500 dolarjev (od 220 do 367 evrov). Shujšal pa sem za pet kilogramov,“ je še zaključil.

Avtor: (tp, CNN)
www.eko.dnevnik.si

foto: Luka Cjuha

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo