Naše telo po indijsko – Vata, pita in kapha

0

Ajurveda

Človeško telo je kompleksen mehanizem, katerega delovanja znanost še ne zna do potankosti pojasniti.

Nekatere telesne zakonitosti pa so ljudem vendarle znane že od davnih časov in so jih opisovali glede na takratno razumevanje telesa. Indijska tradicionalna medicina že več tisočletij temelji na treh temeljnih načelih, imenovanih doše. Tri doše so: vata, pita in kapha, pojavljajo pa se v povezavi s pojmom ajurveda, ki je indijski izraz za vedo o zdravju.

Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje. V dobesednem prevodu pomenijo zrak, žolč in sluz, v širšem pomenu pa je vata suha in dinamična ter skrbi za gibanje, izločanje, dihanje in govor; pita je vroča in oljnata ter skrbi za telesno temperaturo, lakoto in žejo, energičnost in voljo; težka in sluzasta kapha pa skrbi za vztrajnost, moč, obliko, stabilnost ter “podmazovanje” sklepov in telesnih votlin. Vse tri doše so prisotne pri vseh ljudeh, vendar običajno prevladuje ena, včasih tudi dve. Glede na prevladujočo došo so znani različni telesni tipi (tip vata tip, tip pita-kapha …).

Test

V kratkem članku ni mogoče podrobno opisati vseh navodil ajurvede in koristi poznavanja tipa telesa, zato bova nakazala le glavne značilnosti. Z naslednjim vprašalnikom lahko ugotovite svoj tip telesa. Kolikor odgovorov v, p in k boste zbrali, toliko je v vas vate, pite oziroma kaphe. Kadar ste neodločeni, lahko obkrožite več odgovorov.

1. Moje telo je
v) manj razvito, vitko, hladnih rok in stopal, dobro vidnih žil in kosti
p) normalno, srednje razvito, močno se potim
k) dobro razvito, močnih kosti, zaobljeno, brez vidnih žil

2. V otroštvu in mladosti se je razvijalo
v) neenakomerno (denimo hitro v zgodnjih letih, pozneje počasi)
p) srednje hitro do sredine pubertete
k) počasi in enakomerno do pozne pubertete

3. Kako je z vašo telesno težo?
v) težko se zredim, hitro shujšam
p) hitro se zredim, hitro shujšam
k) hitro se zredim, težko shujšam

4. Moja koža je
v) tanka, suha, groba, hladna
p) mastna, mehka, topla, rdečkasta
k) debela, mastna, hladna, bleda

5. Lasje so
v) valoviti, suhi, tenki
p) mehki, svetli ali rdeči; zgodaj sivim, imam težave s plešavostjo
k) mastni, debeli, temni

6. Kakšne zobe in dlesni imate?
v) velike, poudarjene zobe, oslabljene dlesni
p) rumenkaste, bolj okrogle in majhne zobe, mehke dlesni
k) močne, bele zobe, zdrave dlesni

7. Moj tek je
v) spremenljiv, slab
p) dober (pretiran), pogosto me žeja
k) reden, redko me žeja

8. Blato je
v) trdo, suho, pogosto me pesti zaprtje
p) mehko, mastno, lahko
k) težko, mastno, obilno

9. Kakšen je vaš spomin?
v) hitro se učim, hitro pozabljam
p) hitro se učim, počasi pozabljam
k) počasi se učim, počasi pozabljam

10. Spim
v) slabo, nemirno, hitro me kaj zmoti
p) dobro, sam/a se zbudim, ko sem naspan/a
k) globoko, včasih preveč

11. Moja spolna sla je
v) spremenljiva, niha
p) pogosto intenzivna
k) stanovitna

12. Ob nesoglasju se odzovem
v) nemirno, nepredvidljivo, nestrpno
p) agresivno, naglo, zavistno
k) umirjeno, hladno, zadržano

13. Ali hitro postanete živčni? Kako to vpliva na vas?
v) da, zelo hitro; dobim težave s prebavo, grizem nohte
p) za kratek čas eksplodiram, a se ne obremenjujem dolgo
k) zelo redko, ne obremenjujem se s težavami

14. Kako vzdržljivi ste?
v) malo, večkrat se izčrpam
p) srednje, naprezam se, če tekmujem
k) zelo, ponavadi se trudim manj, kot zmorem

15. Kakšno podnebje vam ustreza?
v) toplo
p) hladno
k) spremenljivo
S stališča ajurvede je za zdravje nujno, da glede na tip telesa uskladimo pet vidikov življenja: prehrano, telesno dejavnost, vsakdanji red, umsko dejavnost in okolje. Če tega ne storimo, se poruši ravnotežje med došami in nastopi bolezen. V tabeli so temeljne značilnosti doš:
untitled[1]

Zdravje in počutje lahko izboljšate zelo preprosto – ugotovite razmerje doš v telesu in jim prilagodite pet vidikov iz tabele. Če ste izrazit tip vata, jejte večkrat na dan manjše obroke, in to vsakič, ko začutite lakoto. Ne lotevajte se tenisa ali dolgih voženj s kolesom, ampak se raje odločite za masažo, sprehode po gozdu in vadbo joge. Poskrbite za tiho, sveže okolje in dovolj nočnega počitka, da ne boste čez dan razdražljivi in neučinkoviti. Pred spanjem berite ali se umirite s krajšo meditacijo.

Mešani tipi (denimo kapha-pita) so bolj prilagodljivi, vendar morajo ugotoviti, katera doša prevladuje na posameznem področju. Lahko imajo kapha prebavo, pita razmišljanje, telesno zgradbo pa nekje vmes. Ustreza jim manj večjih obrokov in med njimi nič, saj je za prebavo tipov kapha zelo slabo, če kmalu po obilnem obroku še kaj prigriznejo ali veliko spijejo. Tip kapha-pita potrebuje težavne naloge, ki zahtevajo veliko koncentracije, a jih je mogoče hitro rešiti. Ustrezajo mu dokaj naporne telesne vaje, ki zahtevajo nekaj eksplozivnosti in vzdržljivosti: večina iger z žogo, tek na srednje proge, smučanje …

Vsaka kombinacija je povezana z določenimi posebnostmi, čisti tipi in enakomerna razporeditev doš so redkost. Ne glede na to, kateremu tipu pripadate, pa je najpomembnejše, da prisluhnete telesu – sámo vam bo povedalo, kaj mu ustreza in kaj ne. Če imate po kuhanem zelju napihnjen trebuh in prebavne motnje, se mu izogibajte; če vas sadni obroki napolnijo z energijo, jih uživajte pogosteje. Po slaščicah vas boli glava, po mlečnih izdelkih ne morete razmišljati … to so sporočila telesa, da ga ne silite s hrano, ki mu ne ustreza.

Prehrana

Pravijo, da je zdravje vse, kar vnesemo v telo, minus tisto, kar pride ven. Po ajur-vedi je eden glavnih vzrokov bolezni neprebavljena hrana, iz katere nastaja škodljiva sluz (čutimo jo v nosu in grlu med prehladom), zato je urejena prehrana temelj trdnega zdravja. Če vnašate v telo strupe ali pa ti nastajajo zaradi prenajedanja, nepravilnega kombiniranja jedi in podobnega., nobeno zdravilo ne more pomagati. Poskrbite za prehranjevalno disciplino in lažje boste našli ravnotežje tudi pri telesnih in umskih dejavnostih.

viva[1]
Po ajurvedi meso ne sodi v človeško prehrano, zato v tabeli ni omenjeno.

V preglednici so živila, ki povečujejo posamezne doše. Tip vata bi moral jedi, ki povečujejo vato, uživati zmerno ali se jim izogibati, enako velja za pito in kapho. Najpomembnejše je upoštevanje tega pravila v primeru bolezni, seveda s primerno mero zdrave pameti. Če ste prehlajeni in je vaš nos poln sluzi, ne uživajte slaščic, mleka, banan, kruha … Pri velikem povečanju kaphe je najboljše zdravilo post, popoln ali s čaji. Če vas pesti suh kašelj, zmerno krepite kapho; če imate vročino, ne jejte hrane, ki povečuje pito; če se redite, zmanjšajte kapho, jejte manjše ali redkejše obroke …

Zdravila

Ker je ajurveda vendarle zdravstvena veda, pozna tudi zdravila, namenjena posameznim boleznim. Starodavni modrec Čaraka jih je opisal takole: “Zdravilo je snov, ki po vstopu v telo uravnovesi vse doše, ne poškoduje zdravih tkiv, se ne veže nanje ter se izloči z urinom, znojem in blatom. Ozdravi bolezen, povečuje dolgoživost telesnih celic in nima stranskih učinkov.” V ajur-vedi so priljubljena počasi delujoča in temeljita zdravila brez stranskih učinkov, in ne hitra, “instant” zdravila, čeprav obstajajo tudi takšna. Poudarek je na zeliščih, ki jih uživamo v kombinaciji z vodo, prečiščenim maslom, oljem, medom, sokovi …

Avtor: Nara Petrovič in Metka Peserl
Vir: www.viva.si

foto:Shutterstock

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo