Nasveti ajurvede proti stresu

0

Po ajurvedi je stres stanje, v katerem je naš um v neravnovesju. Ajurveda pozna tri mentalna stanja. 

Pri prvem, imenovanem satva, je oseba umirjena, pozorna, razumevajoča, potrpežljiva in sočutna. Značilnosti drugega stanja, ki se imenuje radžas, so ambicija, osredotočenost nase, sebičnost in nemir. Za tretje stanje, imenovano tamas, so značilne zdolgočasenost, žalost, depresivnost in lenobnost. Če se raven satve zniža, utegnemo občutiti stres, ki pa ga je mogoče odpraviti s spremembo življenjskega sloga, še posebno blagodejne pri njegovem odpravljanju pa so sprostitvene ajurvedske masaže.

Hrano pripravljajte z ljubeznijo, obedujte v miru

Da boste povečali raven satve, se držite posebnega prehranskega načrta, s katerim boste dobili več življenjske energije, moči, poguma in samozavesti. V svoj jedilnik vključite čim več svežega, po možnosti biološko pridelanega sadja, suho sadje, mlečne izdelke (odlično je maslo gi), oreščke, semena in olja, svežo zelenjavo in polnovredne žitarice. Pri kuhanju uporabljajte zelišča, ki še posebno spodbujajo satvo (bazilika, kardamom, cimet, koriander, kumina, ingver).

Opazujte svoje počutje po obrokih in pozneje vanje vključite živila, po katerih niste utrujeni, marveč lahkotni in osveženi. Obroki, ki naj ne bodo preobilni, naj vsebujejo uravnoteženo razmerje življenjsko potrebnih hranil. Če boste hrano pripravljali z ljubeznijo in z umirjenimi mislimi ter v umirjenem vzdušju tudi obedovali, bo njen blagodejni učinek še večji.

Ajurvedski sprostitveni postopki

Ajurveda pozna raznovrstne masaže, po katerih boste občutili globoko sprostitev telesa, duha in misli. Privoščite si oljno masažo vsega telesa (abhjanga), ki zmanjšuje stres in hkrati izboljšuje pretok krvi in limfe, pomlajuje in izboljša počutje. Z nebeško masažo glave (širodara) boste izkusili globoko sprostitev ter obenem odpravili nespečnost, depresijo, migrene in vrtoglavico. Gre za posebno masažo, pri kateri terapevt z enakomernim ritmom nežno zliva topla zeliščna olja na točko na čelu.

Privoščite pa si tudi ajurvedsko masažo vsega telesa. Da je sarvanga dara ena od bolj priljubljenih masaž, priča dejstvo, da ji pravijo kraljica ajurvedskih masaž. Gre za masažo vsega telesa, ki jo sočasno izvajata dva maserja, poskrbi pa za globoko sprostitev, ta postopek pa ponuja tudi krepitev libida in odpravlja revmatične težave.

Tukaj in zdaj

Poleg primernega prehranjevanja in sprostilnih masaž lahko v svoje življenje vnesete tudi preverjene ajurvedske prakse, s katerimi se boste poslovili od stresa. V še tako stresnih trenutkih se lahko pomirite s spremljanjem poti globokega in umirjenega vdiha in izdiha. Svoje dihanje boste sprostili tudi z globoko meditacijo. Dan začnite z jogo, s katero boste poskrbeli za višjo raven hormonov sreče. Čim večkrat se poskusite popolnoma osredotočiti na zdajšnji trenutek in postanite eno z dejavnostjo, ki jo opravljate. Spoznavajte se s sabo, saj je to eden od načinov, kako povečati raven satve in ohranjati notranjo harmonijo.

Podajte se na pot osebnostne in duhovne rasti, na kateri boste našli notranji mir in se naučili prisluhniti sebi, s čimer boste odpravili tudi stres.

Avtor: Anja Jurko
www.viva.si

foto:Simon Howden, www.freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo