Nasveti za zmanjšanje porabe vode

0

Poleg tega, da zapreš pipo med ščetkanjem zob, lahko še dodatno zmanjšaš porabo vode v vsakdanjem življenju.
Tukaj ti ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko hitro izboljšaš osebni vodni odtis.

Umivanje

Ščetkanje zob. Če med umivanjem zob pustiš vodo odprto, v enem letu porabiš neverjetne količine vode. Že med samo enim dvominutnim ščetkanjem zob lahko z zaprtjem pipe prihraniš do 10 litrov vode. Uporabi lonček!

Britje. Za petminutno britje, ob katerem pustiš vodo teči, porabiš do 25 litrov vode. Zakaj ne bi raje v zaprt umivalnik natočil le toliko vode, kolikor je potrebuješ za izpiranje britvice?

Umivanje rok. Bistvo temeljitega umivanja rok je, da jih dobro namiliš. To se z lahkoto počne ob zaprti pipi.

Prha/kad

Prhanje ali kopanje? Prhanje seveda. Za kopel porabiš približno 150 litrov vode, za petminutno prhanje pa do 100 litrov, kar je kar 50 litrov manj.

Veliko pene, malo vode. Tudi pri prhanju lahko porabo vode še dodatno omejiš. Med miljenjem in šamponiranjem zapri vodo – tvoja koža in lasje bodo enako lepi, pitna voda pa ob tem ne bo šla v nič.

Vsaka kapljica šteje. Če iz pipe izteče samo ena kapljica vsaki dve sekundi, se v enem mesecu nakaplja do 200 litrov vode. Zato preveri, ali tvoje pipe dobro tesnijo in ali je voda res dobro zaprta.

WC

Stranišče ni koš za smeti. WC v povprečju porabi 20 % vode v gospodinjstvu, saj za eno izpiranje porabi do 10 litrov vode. Zato ostanke hrane, robčke in druge odpadke raje vrzi v koš za smeti, namesto da jih izplakneš v WC.

Pametno izplakovanje. Če še vedno uporabljaš star kotliček, ki ne omogoča reguliranja porabe vode, je morda čas, da premisliš o menjavi. Na trgu je že veliko možnosti – od takšnih, ki imajo dve različni dolžini izplakovanja, do takšnih, ki delajo le toliko časa, kot držiš na gumb, ali pa imajo vsaj možnost zaustavitve izplakovanja. Preveri možnosti!

Če izplakovalni kotliček pušča. Stranišče s kotličkom, ki pušča, lahko na dan zapravi od 135 litrov pa kar do 2.250 litrov vode. Ker puščanja vode v WC-ju ne opazimo zlahka, natančno preglej, če je tvoj kotliček 100-odstotno zatesnjen.

Vir: www.zaprivodo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo