Navadni pelin in navadni gabez

0

Liste navadnega pelina (Artemisia vulgaris) so v preteklosti dajali v čevlje, da bi jih varovali utrujenosti. Rimski legionarji so s pelinom v sandalih nemara lažje prehodili pot do Švice.

Kdor je že kdaj prebil počitnice v planinah, gotovo pozna pelin, ki je tam najtrdovratnejši plevel. Glede na tla zraste pelin do 175 cm visoko. Po okusu in vonju je precej podoben pravemu pelinu. Trditev, da pelin potegne utrujenost iz nog, se zlahka potrdi, če si človek po povratku z daljšega potovanja kopa noge v pelinovi vodi. Pelin ima razen eteričnega olja in grenkih snovi še inulin. Snov je podobna škrobu, ki pa jo v nasprotju s škrobom in drugimi ogljikovimi hidrati dobro prenašajo in izkoristijo tudi diabetiki. Tako dobi telo sladkorju podobne naravne snovi, ne da bi obremenili trebušno slinavko. Zato zasluži pelin posebno pozornost sladkornih bolnikov. Na drobno sesekljane liste lahko dodajamo solati kot dišavnico. Pelin poleg številnih dobrih učinkov deluje spodbujevalno tudi na ledvica, tako da pospešeno izločajo seč.

Navadni gabez (Symphytum offic.) je neopazna rastlina, ki jo najdemo v bližini kmetij. Ljudsko ime zanj »koren za zlomljeno nogo« ni naključno izbrano, kajti že od nekdaj so jo uporabljali za zdravljenje ran, zlomov in prav posebej pri zlomu nog. Dokazano je, da gabez v tem primeru spodbuja k celjenju. Pospeši namreč nastajanje novih kostnih celic in zato naredi ta koreninica telesu veliko uslugo pri odpravljanju tkivnih okvar. Zdi se, da moramo to delovanje pripisati 0,8 do 1 odstotku alantoina v rastlini. Ta snov spodbuja nastajanje vrhnjice in granulacije pri celjenju. Gabez ima še holin in druge še neznane snovi, ki pripomorejo k celjenju. Torej ne samo pri poškodbah pokostnice,… tudi pri kolenski razjedi deluje gabezova tinktura izvrstno. Gabezovo tinkturo uporabljajmo le zunanje.


Avtor: Adriana Dolinar
www.avogel.si

foto: plantaanalytica.com

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo