Negovalna krema domače izdelave

0

Čisto zares – same si lahko izdelamo odlične domače kreme z visokim deležem vode, pa vendar obstojne nekaj mesecev. Krema je sicer nekoliko bolj zahteven izdelek v katerem sta 2 izziva. Prvič kako povezati vodo in maščobo in drugič, kako tak izdelek narediti obstojen.

Pri izdelavi kreme ločimo dve fazi, in sicer vodno in maščobno. Da ti dve fazi povežemo potrebujemo emulgator, da pa je naša krema tudi obstojna potrebujemo še konzervans. Seveda lahko dodamo eterična olja, vitamine, vlažilce ipd. za negovalni in terapevtski učinek:

  • Pod maščobno fazo sodijo rastlinska olja in masla
  • Pod vodno fazo sodi voda, hidrolati, pa tudi geli
  • Od emulgatorja je odvisno koliko vodne faze bo lahko v končnem izdelku. Voda je pomembna v kremi, naredi jo hidratantno, lahko, prijetno.  Naravni emulgator je čebelji vosek, ki pa ne dopušča prav visok delež vode (do 30%), tako da je taka krema precej mastna. Emulgatorji se večinoma topijo v maščobni fazi.
  • Konzervans je nujen dodatek, če ne želimo delati kreme vsak teden. Krema brez konzervansa je namreč uporabna 5 dni.  Najboljši so tisti konzervansi, ki so dovoljeni za uporabo v organski kozmetiki.
  • Dodamo lahko tudi vitamine, pomembni so predvsem vitamin A, vitamin E in vitamin C, ali pa eterična olja, ki imajo zelo močne terapevtske učinke. Pri eteričnih oljih moramo paziti na koncentracijo in upoštevati zlato pravilo »manj je več«.

Pri kreiranju recepture upoštevamo tip kože, namen uporabe (je za obraz, za telo, za roke, za zvečer  ipd.), potrebe kože ipd. Na podlagi tega se odločamo za končno kombinacijo maščob, sestavo vodne faze in izbor eteričnih olj in drugih dodatkov.

Res ni zakomplicirano. Ko enkrat obvladamo osnove imamo lahko kremo za naslednjih nekaj mesecev narejeno v pol ure. In možnosti za ustvarjanje je res veliko. Lahko si naredimo hitro vpijočo kremo za roke, kremo za sončenje, hranilno zimsko kremo, kremo proti strijam, kremo proti aknam, anticelulitno kremo, vlažilno kremo za obraz, kremo za izrazito suhe predele, otroško kremo ipd.

Avtor: Maja Rožac Mihovec
www.bogastvo-travnika.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo