November v vrtu

0

Hladna in meglena jutra so že prvi znanilci prihajajoče zime. Tudi rastline se pripravljajo na počitek. Da bodo dočakale pomlad na toplem, pa jih zaščitimo s prekrivko.

Zelenjavni vrt

Primerna “zimska zelenjava” za vzgojo v stanovanju je kreša. Sejemo jo v plitve posodice, 14 dni kasneje pa režemo prve nežne lističe, ki jih dodajamo solatam in raznim sirovim namazom. Ostalo zelenjavo, ki jo imamo na prostem (solato, motovilec, špinačo in blitvo), prekrijemo z zimsko agrokopreno. Na gredicah pustimo tudi ohrovt; brstičnega moramo na izpostavljenih legah zavarovati pred mrzlimi vetrovi.

Okrasni vrt

Še vse do konca novembra, oziroma do zmrzali, lahko sadimo tulipane. Na izpostavljenih mestih posajene čebulice prekrijemo z nekaj centimetrov debelo plastjo šote ali preperelega hlevskega gnoja. Prekriti moramo tudi trajnice in zimzelene rastline, kar je predvsem pomembno v hladni zimi brez snega.

V novembru sadimo vrtnice, katerim izberemo sončno mesto. Pri sajenju pazimo, da bo cepljeno mesto 3-4 cm globoko, sicer ga lahko poškoduje zimski mraz. Balkonski cvetlični zaboji so lahko polni tudi pozimi. Vanje posadimo mačehe, reso, bršljan, nizke borovce, hebe in še mnoge druge.

Sadni vrt

Na izpostavljenih legah, kjer se preko dneva v drevesa upira močno zimsko sonce, ponoči pa jih ovija oster mraz, debla premažemo z belim premazom, ki ga dobimo v kmetijski apoteki. Premaz bo debla zavaroval pred pokanjem in pred divjadjo.

Novembra sadimo sadno drevje, razen marelic in še nekaterih, ki jih je bolje saditi spomladi. Pred sajenjem zaščitimo korenine pred voluharjem z mrežo, ki jo namestimo v jamo. Za osnovno gnojenje uporabimo organsko gnojilo za vrt Valentin EKO. Pri mladih drevesih je pomembna opora, varstvo pred divjadjo in prekrivanje področja korenin, za zaščito pred mrazom. Ob koncu meseca zaščitimo pred mrazom tudi jagode.

Andreja Tomšič

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo