Osteoporoza – zakaj pravzaprav nastane?

0

Posledica dolgotrajne zakisanosti so motnje v presnovi beljakovin ter strukturi in funkciji hrustančnega tkiva, ki vodijo do poslabšanja in degenerativnih obolenj kot so artroza in revmatoidna obolenja.

Naši predniki iz kamene dobe so raje uživali mešano hrano, ki je poleg živalskih beljakovin vsebovala večji delež rastlinskih bazičnih živil. Nasprotno pa je značilno za hrano naše zahodne civilizacije velik delež kislih živil, predvsem živalskih beljakovin, ki povzročajo obremenitev telesa s kislinami. Na drugi strani pa je poznano, da velik delež sadja in zelenjave prispeva k povečani razpoložljivosti in višku bazičnih snovi v telesu.

Novejše raziskave so pokazale, da je dolgotrajno moteno kislinsko bazično ravnotežje eden glavnih vzrokov za pojav kroničnih bolezni kot je osteoporoza.

Posledica zakisanja vezivnega tkiva in medceličnega prostora so številna obolenja, h katerim spadajo danes vse civilizacijske bolezni kot so putika, revma, obolenja vezivnega tkiva,celulit, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin, glavoboli, migrena, osteoporoza, diabetes, bolezni ožilja in srca, možganska kap,motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, prebavne težave, disbioza črevesja (črevesna glivična obolenja), pojav obolenja zob oz. poškodbe dentina, zaradi kislinske obremenitve sline, kronično vnetni procesi na črevesju in alergije.

Pri zdravemu človeku je pH vrednost krvi 7.4. Že neznatne spremembe od te vrednosti lahko vodijo do hudih motenj v presnovi, ki so življenjsko nevarne.

Pri zakisanju imamo v telesu stanje, kjer se v vezivnem in medceličnem tkivu odlagajo odvečne kisline. Organizem jih ne ne more nevtralizirati zaradi pomanjkanja mineralov, zato se najprej odložijo v maščobnem, nato pa v vezivnem tkivu. Ko je polno tudi vezivno tkivo, je telo prisiljeno, da si najde naslednje odlagališče, to pa so mišice in hrustanec. Takrat pa nastopijo bolečine. Številne težave, ki se kažejo kot posledica kronične zakisanosti se pojavljajo počasi v obliki različnih kroničnih obolenj in jih le redko pripisujejo kronični zakisanosti.

Zaradi povečane zakisanosti je proces razgradnje kostnega tkiva močnejši kot normalna obnova kostnega tkiva, ki normalno poteka vzporedno s procesom razgradnje kostnega tkiva. V kolikor prevladuje razgradnja kostnega tkiva dalj časa se pojavi bolezensko stanje, ki ga poznamo pod imenom osteoporoza.

Izravnana in bazično bogata prehrana igra gotovo zelo važno vlogo pri vzdrževanju naravnega kislinsko-bazičnega ravnotežja.

Delež bazičnih živil mora presegati vse ostale hranilne snovi, vsaj v razmerju 80:20. Prav tako je potrebno paziti, da je hrana pravilno pripravljena (ne predolgo kuhana), da se čim bolj zmanjša izguba bazičnih snovi.

Za ohranitev kislinsko-bazičnega ravnotežja ne zadostuje samo sprememba prehrane (jesti moramo predvsem bazična živila), temveč je potrebno uživati bazični prah, piti veliko vode in se dnevno vsaj 30 minut gibati.

Priporočamo tudi:

SILICIJEV GEL:

Silicij pripelje kalcij v kosti. Ob tem omogoča tudi vezavo kolagena v kosteh, s čimer postajajo kosti bolj prožne. Silicijeva vloga je nepogrešljiva pri sklepnih hrustancih. Zahvaljujoč lastnosti, da veže nase 300-krat več vode kot tehta sam, omogoča silicij tvorbo strukturnih proteoglikanov – velikanskih molekul, ki omogočajo prožnost hrustanca. Najbolje ga je uživati v obliki koloidnega gela.

Uživajte tudi oves, regrat in koprive ter čaj preslice, saj vsebujejo veliko silicija.

ČRNI SEZAM:

Črni sezam je zakladnica prepotrebnih snovi za zdravje naših kosti, krepitev energijskega potenciala in kot splošno krepčilo za telo. Ayurvedska in kitajska medicina ga zelo spoštujeta ter pogosto uporabljata za krepitev kosti, mišic, las in tkiv. Zlasti priporočljivo je redno jemanje 1-2 čajnih žličk semen črnega sezama.

JEČMENOVA TRAVA: (vsebuje jo tudi bazični prah)

Ječmenova trava deluje pri osteoporozi in težavah s sklepi večplastno. Z razstrupljanjem in razkisanjem telesa posega v same vzroke, ki pripeljejo do tega, da telo črpa kalcij iz kosti, da bi apnilo zakisana tkiva in sklepe. Kot naravno sredstvo, ki deluje proti vnetjem, se je pokazala za zelo koristno pri različnih oblikah artroz. Kot najbolj dostopna zakladnica encimov pa pripomore, da zaužito hrano brezhibno prebavimo in tako povečamo izkoristek koristnih hranil.

PROBIOTIKI:

S tem se začne resna skrb za kosti in sklepe. Če v vašem črevesju ni dovolj probiotičnih bakterij, ki delajo desnosučne mlečne kisline, se kalcij, železo in mnogi drugi potrebni vitamini in rudnine ne bodo mogli uspešno predelati do oblike, ki jo telo lahko vsrka. Kljub močnemu oglaševanju takšnih in drugačnih jogurtnih napitkov so probiotiki v obliki prehranskih dopolnil neprimerno boljša izbira. Za enak denar boste dobili veliko več aktivnih kultur, ob tem pa telesa ne boste zakisali in zasluzili s homogeniziranim mlekom, ki je osnova večine takih jogurtov (četudi besede »homogenizirano« proizvajalci na izdelke ne napišejo).

VODA:

Če vode ne pijete, potem je škoda denarja za vse ostalo. Še tako kakovostne snovi, ki jih opisujemo, ne bodo prispele tja, kamor so namenjene, če je telo dehidrirano. Ni je snovi, ki vam lahko obnovi hrustance, če je žejno telo iz njega oželo sklepno tekočino. Tudi kosti se ne bodo gradile in obnavljale, če kri ne bo dovolj redka, da pride v notranjost kosti in jim pripelje zalogo kakovostnih hranil.

Prehranska terapija kot preventiva oz. kurativa je pri osteoporozi bistvenega pomena.

Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
www.holistic.si

foto: Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo