Pamela Anderson: »Imej srce in postani vegetarijanec!«

0

»Imej srce in postani vegetarijanec!« Pamela Anderson poziva, naj se odpovemo mesu. V oglasu za organizacijo PETA je pokazala veliko gole kože, in sicer kože, ki je označena kot meso v vitrini pri mesarju. S tem želi Pamela Anderson opozoriti na to, da imamo ljudje in živali enake telesne dele.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri živalih telo grajeno iz mesa, krvi in kosti. Tako kot ljudje imajo tudi živali telesne organe in zmožnost, da čutijo. Imajo čustva in individualne osebnosti, občutijo bolečino, si ustvarijo družino in vzpostavljajo odnose z drugimi živalmi, če jim človek to dopušča. Danes so na voljo številna živalim prijazna in okusna nadomestila za meso. Vsak vegetarijanec v Nemčiji na leto reši življenje 30 živalim!

Intervju s Pamelo Anderson

»Pomagaj rešiti živali, planet in svoje zdravje!«

Ob tiskovni konferenci v Montrealu, na kateri je objavila plakat z motivom »Vse živali imajo enake dele«, je Pamela Anderson dala intervju za organizacijo za zaščito živali PETA.

Kdaj ste zadnjič jedli meso?

Ko sem bila majhna deklica, sem šla v skedenj za našo hišo, potem ko se je oče vrnil z lovskega izleta. Tam je bila čudovita košuta, njen kožuh je bil oškropljen s krvjo in bila je obešena z glavo navzdol. Zakričala sem. Oče me je poskušal pomiriti z besedami: »Saj je samo žival.« Ko sem se zavedla, da jo je ubil namenoma, me je to še bolj pahnilo v jok. Kasneje sem izvedela, kako na stotine ali na tisoče živali, ki jih vzrejajo za našo prehrano, v hlevih pitajo celo njihovo življenje, jih nato odpeljejo in jim prerežejo goltanec. Vedela sem, da te industrije ne želim podpirati, in zato sem postala vegetarijanka.

Kaj so po vašem mnenju največji prehranski grehi?

Meso je ena najslabših stvari za telo. Polno je holesterola in nasičenih maščobnih kislin, ki te obtežijo in s svojo težo prenasitijo. Vegetarijanska prehrana je zdrava, naredi nas vitke in je veliko privlačnejša od glodanja kosti trpinčenih živali. Poskusite pojesti več vegetarijanskih obrokov in s tem pomagajte rešiti živali, planet in svoje zdravje. Obiščite spletno stran organizacije PETA in naročite brezplačni Veggie Starter Kit, ki vsebuje napotke o prehrani in recepte.

Kako strastno se borite za vegetarijanstvo? Pri katerih akcijah organizacije PETA ste bili še pripravljeni sodelovati?

Naučila sem se, da ni dovolj, če si do živali prijazen in jih imaš rad. Biti moramo močni, da lahko bijemo to bitko, saj je mesna industrija lahko brezobzirna. PETA uporablja različne prijeme – vidimo le senzacionalne številke in domiselne oglase, a prav tako delajo tudi za kulisami in dokumentirajo grozodejstva, ki se dogajajo v množični živinoreji, podpirajo razvoj alternativ poskusom na živalih, skrbijo za kazenski pregon ljudi, ki tepejo svoje pse in mačke za zabavo mečejo na raženj. Rešujejo živali, ki so trpinčene ali zapuščene, in skrbijo zanje. PETA je močna, trdoživa in še vedno seksi. Smo popolna ekipa.

Za konec še eno bolj šaljivo vprašanje: Kaj je po vašem mnenju vaš najboljši del?

V oglasu ni označeno, a moj najboljši del je moje srce.
Vir: Freiheit für Tiere 1/2011, prevod: Petra Pogačar
Vir slovenskega prevoda: revija Osvoboditev živali, marec 2011

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo