Parkinsonova bolezen – pomagajte si z refleksoterapijo

0

Pri lajšanju simptomov parkinsonove bolezni si lahko pomagate z refleksoterapijo.

Za učinkovito nadzorovanje simptomov kot so tresavica, mišična okorelost in težave z gibanjem je refleksoterapija zelo učinkovita, kar kažejo zaključki raziskav refleksoterapevtov (povzeto po reflexologyresearch.net) in moje izkušnje s strankami.

Evropska zveza bolnikov s parkinsonovo boleznijo za nadzorovanje simptomov priporoča kombiniranje medicinskega zdravljenja s komplementarnimi terapijami kot je refleksoterapija.

Komunikacija med možgani in ostalimi deli telesa poteka po živčnem sistemu. Da lahko premaknemo nogo, se mora v možganih sprožiti zapletena veriga procesov. Živčni sistem je sestavljen iz živčnih celic, ki za prenos ‘sporočil’ uporabljajo nevrotransmiterje – snovi, ki prevajajo impulze po živčnem vlaknu. Celice v delu možganov, ki se imenuje bazalni gangliji, proizvajajo nevrotransmiter dopamin, ki skupaj z acetilholinom (prav tako nevrotransmiterjem) skrbi, da so mišični gibi natančni in tekoči. Pri parkinsonovi bolezni začnejo iz še neznanega vzroka živčne celice v delu možganov, ki proizvaja dopamin, propadati. Končni učinek je velika izguba dopamina v možganih, posledično pa se poruši tudi razmerje dopamina in acetilholina v prid slednjega, s tem pa se okrni tudi nadzor nad finimi mišičnimi gibi. Posledica so preveč napete mišice, kar povzroči tresavico, trdoto sklepov in počasnost gibov.
Prepoznavni simptomi parkinsonove bolezni (po publikaciji Trepetlike in EPDO »Življenje s parkinsonovo boleznijo«) so tresavica v mirovanju (ritmično izmenično krčenje in iztezanje mišic), motnje ravnotežja, mišična togost (ovira izvajanje gibov) in upočasnjeno gibanje (drsajoča hoja ali vlek nog za sabo).

Vzrok za pojav te počasi napredujoče, degenerativne bolezni možganov še ni znan. Bolnikom s parkinsonovo boleznijo zdravnik predpiše zdravila, ki upočasnijo hitrost napredovanja bolezni, bolezni same pa ne morejo ozdraviti.

Refleksoterapevti ugotavljamo, da je refleksoterapija v kombinaciji z zdravili zelo učinkovita pri zmanjšanju simptomov povezanih s parkinsonovo boleznijo. Refleksoterapevtska obdelava refleksnih con možganov in hrbtenice stabilizira živčni sistem, kot pomoč pri tresavici pa se poudarjeno obdelata refleksni coni trebušne prepone in sončnega pleteža. Število potrebnih refleksoterapij se razlikuje, običajno pa se giblje od 10 do 20 terapij. Stranke takoj po refleksoterapiji opazijo boljši občutek v stopalih, lažje premikanje in večjo stabilnosti. Stranke so bile tudi izredno navdušene nad takojšnjim učinkom pomiritve tresavice ob pritisku na točko sončnega pleteža. Lokacija te refleksne cone je enostavna in jo lahko stranka sama uporabi, ko želi umiriti tresavico.

Kar lahko za izboljšanje kakovosti življenja za ljudi s parkinsonovo boleznijo naredi refleksoterapija, lahko stranke same izboljšajo z zadosti gibanja, uravnoteženo prehrano in znanjem o novih dognanjih na področju raziskav parkinsonove bolezni. Pri vseh boleznih je najučinovitejši celostni pristop k človeku, njegovim težavam in terapiji, kar je osnovno izhodišče refleksoterapije.

Avtor: Andreja Metež
www.stopalcica.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo