Pegasti badelj

0

Za zaščito jeter
Pegasti badelj je zdravilna rastlina, ki so je že pred stoletji uporabljali za zaščito jeter, boljšo prebavo, za povečanje teka in pri prebavnih tegobah. Dandanes pegasti badelj najpogosteje priporočajo kot prehransko dopolnilo pri zdravljenju jetrnih obolenj.

Silimarin

Rastlina vsebuje silimarin, ki je kompleks flavonolignanov, med katerimi so najpomembnejši silibin, solikristin in silidianin. Strokovnjaki pripisujejo tem spojinam številne zdravilne lastnosti, zlasti pa uživanje prehranskega dopolnila pegastega badlja priporočajo pri akutnem in kroničnem vnetju jeter (hepatitisu) ter zamaščenosti in cirozi jeter. Zelo učinkovit je tudi pri zdravljenju zastrupitve z mušnicami in luskavice, pri povečani koncentraciji holesterola v krvi ter pri nekaterih prebavnih motnjah oziroma težavah z izločanjem žolča. Priporočajo ga tudi kot prehransko dopolnilo za preventivno zaščito jetrnih celic.

Vzpodbuja jetrne celice

Številne raziskave potrjujejo, da uživanje silimarina spodbuja jetrne celice in tako pripomore k uspešnejšemu zdravljenju jetrnih bolezni. Silimarin pomaga tudi pri ohranjanju normalnega delovanja in zdravja jeter, saj sodeluje pri razstrupljanju jeter in vpliva na sintezo jetrnih encimov. Poleg tega številne znanstvene študije niso potrdile neželenih učinkov uživanja silimarina, saj celo čezmerne količine zaužitega silimarina niso pokazale sprememb počutja.

Klinična raziskava

Strokovnjaki na temelju rezultatov številnih kliničnih študij predvidevajo, da bi lahko ob pomoči silimarina zdravili tudi poškodbe jeter, ki nastanejo pri zdravljenju rakavih obolenj. S tem namenom pod okriljem ameriškega nacionalnega inštituta za rakava obolenja od leta 2003 poteka klinična raziskava pri bolnikih z akutno limfoblastno levkemijo, pri kateri preučujejo učinek silimarina na posledice kemoterapije in z njo povezane poškodbe jetrnih celic.

Zaščita jetrnih celic

Silimarin ščiti jetra pred vdorom toksinov in toksičnih snovi v jetra, ker pa je močan antioksidant celice ščiti tudi pred številnimi prostimi radikali in tako dodatno varuje jetrne celice pred poškodbami in obolenji. Ugodno vpliva tudi na razstrupljanje jeter, saj pomembno vpliva na sintezo posameznih jetrnih encimov ter tako ohranja normalno delovanje in zdravje jeter.
Kot prehransko dopolnilo je torej pegasti badelj priporočljiv tudi za ljudi, ki kadijo ali so izpostavljeni cigaretnemu dimu, tistim, ki uživajo precej alkohola, in vsem, ki se želijo preventivno zaščititi pred toksini, ki nas obdajajo.

Kot dopolnilo

Silimarin se v vodi zelo slabo topi, zaradi česar ga s pitjem čaja ali različnih pripravkov iz pegastega badlja tako rekoč ne moremo zaužiti. Zato je priporočljivo, da ga uživamo v obliki prehranskih dopolnil.

Uživanje pegastega badlja je priporočljivo kot prehransko dopolnilo:

•za zaščito jetrnih celic,
•pri alkoholni bolezni oziroma pri cirozi jeter,
•za spodbujanje imunskega sistema pri različnih okužbah,
•pri zdravljenju rakavih obolenj,
•kot pomoč pri zdravljenju hepatitisa,•kot pomoč pri zdravljenju zastrupitev z mušnicami.

Uživanje pegastega badlja je priporočljivo tudi pri:

•prebavnih motnjah oziroma pri težavah z izločanjem žolča,
•pri povečani koncentraciji holesterola v krvi,
•pri zdravljenju luskavice.

Avtor: Ema Travnik
Vir: www.viva.si
foto: Dreamstime

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo