Pisan vrt je zdrav vrt

0

Če se ozremo v naravo vidimo, da je povsod, kamor se ozremo, vse lepo pisano in mešano. Ali se vam ne zdi, da je zelenjavni vrt precej pust in dolgočasen, če je zgolj strogo zelen, brez pisanih barv, ki nam jih podarjajo cvetlice?

Narava je prav gotovo najpametnejša. Pisana ni zato, da lahko mi uživamo v pogledu nanjo, temveč zato, ker taka mešanica barv pomeni, da v takem okolju živijo številne rastline in premnoge živali, zaradi katerih so vsa živa bitja veliko bolj zdrava.

Na naravnih grmičkih vedno srečamo uši, tudi požrešne gosenice, polžev je na travniku veliko več, kakor na našem vrtu, tudi pršice lahko najdemo, če liste rastlin pobližje pogledamo. Pa vendar vse rastline živijo, cvetijo, semenijo in se razmnožujejo. Nobena ne propade za radi škodljivcev ali bolezni. Pa ni nikjer človeka s škropilnico, polno smrdeče in strupene tekočine, ki uniči vse, tudi nedolžne živalice, ki se slučajno nahajajo tam, kjer se ne bi smele. Posnemajmo naravo in na svoj zelenjavni vrt posadimo cvetlice in zelišča, pa bomo lahko vse škatlice in stekleničke s škropivi zavrgli, naš pridelek pa bo še vedno dovolj visok, da bo zdravo jedla cela družina. Rumene, oranžne in rdeče barve privabijo pikapolonice, tenčičarice in še marsikaj.

Tri cvetlice

Osnovne tri cvetlice – enoletnice, ki ne smejo manjkati na našem zelenjavnem vrtu, so tagetes ali žametnica, ognjič in kapucinka. Sejemo jih samo v prvem letu, pozneje pa se bolj ali manj tudi same zasejejo.

Žametnica ali tagetes, prav tako kakor ognjič, pazita, da je v zemlji čim manj škodljivcev. Posebej koristna sta pri preganjanju ogorčic. To so male, očem nevidne glistice, ki s svojim sesanjem oslabijo rastlino. Na mestih, kjer so posebej dejavne, rastlina prične tudi gniti. Ogorčice nam delajo na vrtu težave pogosteje, kot si mislimo, le vidimo jih ne.

Polži ne marajo vonja ognjiča in kapucinke, zato bomo v letu, ko je veliko vlage, posejali več teh dveh rastlin. Ognjičevi cvetovi so koristni tudi v zdravilstvu, zato jih lahko zelo koristno uporabimo tudi v domačih čajih, prav tako pa se uporabljajo tudi za barvanje peciva.

Ognjič

Oranžni cvetovi se prelivajo v sredino mahagoni rdeče barve. Vsak cvet je unikatne barve. Odcvetele cvetove odstranjujemo, da podaljšamo cvetenje. Raste naj povsod po vrtu, saj nam ga okrasi in vpliva na njegovo zdravje!

Iz ognjiča lahko naredimo tudi zelo krepčilen pripravek za svoje rastline. Za pripravo prevrelke ali brozge (1 kg rastlin na 10 L vode) uporabimo celo rastlino z listi, koreninami in cvetovi vred. Zalivamo z razredčeno tekočino v razmerju 1: 10.

Kaj je prevrelka in kaj brozga

Prevrelka je pripravek, ki ga dobimo tako, da rastlinske dele v predpisani količini namočimo v vodo in nato pokrijemo. Po nekaj dneh se prične pripravek peniti, vreti. Tudi vonj sicer ni prijeten, zato izberemo primeren del vrta, kjer se ne zadržujemo veliko. Na tak način iz rastlinskih delov izvlečemo kar največ koristne snovi, ki nam jo rastline lahko nudijo. Da bo naravno vretje potekalo kar najhitreje, enkrat dnevno celotno maso premešamo. Tako jo obogatimo s kisikom in pospešimo delovanje mikroorganimov. Ko se tekočina preneha peniti, jo precedimo in uporabimo.

Pri uporabi prevrelk moramo paziti na naslednje:

uporabljamo deževnico ali vsaj postano vodo,
posoda ne sme biti kovinska, lahko pa je plastična, kar je najpogosteje, ali steklena,
prevrelka je pogosto zelo koncentrirana, zato natančno preberemo navodila, ali moramo tekočino pogosto razredčiti,
pogosto lahko tak pripravek nekaj časa tudi hranimo. Prelijemo ga v temne stekleničke ter hranimo v temnem in suhem prostoru.

Brozga je pripravljena hitreje, a je tudi pripravek manj močan. Tudi pri brozgi se običajno držimo prepisanega recepta, le da rastlinske dele namakamo le 24 ur. Včasih recept od nas zahteva, da po 24 urah tekočino še zavremo. Tudi za pripravo prevrelke potrebujemo deževnico ali vsaj postano vodo in ne smemo uporabljati kovinske posode.

So kapucinke cvetlice, zelišče ali zelenjadnica?

Prav vseeno je, kam jih uvrščamo, zato se vam s tem ni treba ukvarjati. Ta lepa cvetlica je neobhodna na vsakem vrtu. Preganja talne škodljivce, naredi veliko listne mase, tako da je koristna tudi za zeleno gnojenje. Kot taka tudi razkužuje zemljo. Tudi polži se ne bodo zadrževali tam, kjer tla zastremo s kapucinkami. Kot dober sosed kapusnicam preganja metulje, proč od krompirja in jajčevca pa koloradskega hrošča. Cela rastlina je tudi užitna: listi kot pikantna špinača, cvetovi v solati, plodove pa vlagamo v kis.

Za uporabo na vrtu nabiramo liste ali mlade poganjke kapucinke. Naložimo jih v posode, ki prenesejo vročino in niso iz kovine. Prelijemo z vrelo vodo le toliko, da jih prekrijemo, ne smejo plavati. Pustimo stati 10-15 minut, nato precedimo in maso stisnemo. Koncentrat hranimo v temnih posodah na hladnem in temnem. Deluje proti listnim ušem in koloradskemu hrošču. Tudi bolhač in gosenice ga ne marajo.

Na ekološkem vrtu sejemo in sadimo tudi zelišča

Med zelišči so pravzaprav koristna prav vsa. Vse koristne žuželke imajo izredno rade vonj kobulnic, zlasti koprca, janeža, pa tudi cvetočega korenčka, kumine in drugih. Da bo na vrtu veliko pikapolonic in drugih koristnežev, pustimo korenček, če pa ne zacveti, posejemo koprc, pa tudi sladki komarček pustimo cveteti. V tako mešanico kobulnic presadimo sadike pora, da nam jih jeseni ne bo povsem uničila porova zavrtalka.

Kamilice, korenje, koprc in janež naj bodo tudi med kapusnicami, pa bo na njih manj požrešnih gosenic in nesramnih bolhačev. Tudi muha dela težave na kapusnicah, kar je še en razlog več, da sejemo kamilico, kumino ali koprc med posajene sadike zelja ali cvetače.

Pa ne pozabite – tako kamilica, kakor koprc in kumina sodijo med rastline, ki kalijo na svetlem. Zato semena ne pokrivamo z zemljo, temveč naredimo naslednje. Posadimo sadike zelja, cvetače, brokolija in ostalih kapusnic. Nato med vrstami posajenih sadik zemljo rahlo stisnemo z zgornjim delom grabelj. Posejemo seme in ga z grabljami še enkrat pritisnemo ob površino. Pazimo, da semena ne potisnemo v zemljo. Zalijemo in počakamo na vznik. Svetlokalilka je tudi ognjič, zato po setvi tudi semena ognjiča ne pokrivamo z zemljo.

Med nujnimi zelišči na vrtu sta še bazilika, ki jo sadimo zraven vseh bučnic, kumaric in paradižnika. Tudi bazilika je svetlokalilka. Tiste sorte z bleščečimi listi so najbolj občutljive. Veliko odpornejši in celo bolj aromatčni sta sveta in tajska bazilika. Vsi tisti pa, ki si želite tudi lepega in ne samo zdravega vrta, boste veseli drobnolistne bazilike. Ta namreč povsem brez rezi naredi simpatične kroglice, kakor bi obrezovali pušpan.
Miša Pušenjak
www.viva.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo