Pomanjkanje komunikacije

0

Vsakodnevno se po eni strani srečujemo s preveč informacij in enostranskega nagovarjanja in komuniciranja s strani televizije, računalnika in spletnih strani, novic, igric, po drugi strani pa se pari soočajo s pomanjkanjem kvalitetne komunikacije.

Kaj pomeni termin kvalitetna komunikacija?

Kvalitetna komunikacija poteka takrat, ko govorec usmerjeno govori z določenim ciljem in namenom nekaj razložiti, objasniti, povedati ali predložiti drugemu, medtem ko poslušalec to sprejema z veseljem, z namenom upoštevati kar je bilo rečeno ter seveda, da v resnici tudi sliši, kaj je bilo rečeno s strani govorca. Obenem pomeni kvalitetna komunikacija tudi to, da se poslušalec prelevi v govorca, ko daje repliko in ustrezen odgovor na prvotno pobudo partnerja ter seveda, da sedaj partner sliši, kaj mu je bilo rečeno oziroma odgovorjeno.

Zakaj to poudarjam?

Mnogokrat se dogaja, da partnerja trdita, da se mnogo pogovarjata, da neprestano komunicirata med seboj, ko pa ju povprašam, ali se pri tem tudi slišita, pa dobim v odgovor »debel« pogled, češ saj se pogovarjava! Veliko je na tem, da partnerja komunicirata, vseeno pa velja poudariti, da je potrebno tudi SLIŠATI kaj govorita eden drugemu! Pri tem je zelo pomembna tudi govorica telesa, fino je upoštevati tudi lastne zaznave, ki se dogajajo v toku komunikacije, ki nam na nek način tudi povedo kaj se v resnici dogaja. Kajti, mnogokrat se eden partner pretvarja, da posluša drugega, pri tem pa misli na povsem druge zadeve in temu res ne moremo prepričljivo reči, da je to kvalitetna komunikacija.

Mnogi pari, ki so že dolgo časa skupaj in so zadeve že same po sebi umevne, govorijo mnogo, vendar eden partner drugega »izklopi«. Sicer ga sliši, da mu nekaj govori, dopoveduje, prepričuje, ampak ga ne posluša natančno in ga tudi ne želi, predstavlja mu nekakšen »šum«. Potem pa se zakonci sprašujejo, kje je šlo narobe v zvezi, da je razpadla.

Poglejte okoli sebe, ko boste kdaj sedeli v kakšni restavraciji. Za veliko mizami sedijo pari, ki se včasih držijo tudi za roke, a se ne pogovarjajo. Tudi, ko na primer en tak par čaka, da jima prinesejo hrano, sta tiho, ne gledata se kaj dosti, zreta kar mimo nekam v daljavo, nedefinirano, če že kdo kaj vpraša, se zelo nezainteresirano odgovori. Pojesta v tišini, tudi po dobri hrani jima ne pride na misel, da bi še malo podoživljala gurmanske užitke z besedami, plačata in prav tako brez besed medsebojne naklonjenosti ali pogovora zapustita gostinski prostor. Mnogo krat mi je mučno gledati takšno nezainteresiranost, pari pustijo zadevam, da pač tečejo po inerciji, ko pa se zgodi, da pasivnost več nima prostora in zadeve privrejo na plan, se dosti krat zgodi, da ni več poti nazaj.

Spolnost je prav tako en način komunikacije, pravzaprav eden najstarejših načinov. V spolnosti, nežnosti in pripadnosti je potrebno uživati in je ne uporabljati kot sredstvo manipulacije, izsiljevanja ali poniževanja. Če torej privzamemo, da je tudi zdrava in osrečujoča spolnost način komunikacije, potem dajmo v njej uživat, tako kot se potrudimo uživat v vsakdanjih malenkostih, pogovorih, objemih, naklonjenosti in tudi uživajmo v pogovorih, izmenjavi mnenj in tako bo posledično prišlo tudi do zdrave in kvalitetne komunikacije, ki nam prinaša zadovoljstvo, polni nas z energijo in zavedanjem, da smo slišani in upoštevani.

Potrudimo se, da bomo slišali druge in zavedajmo se, da bomo s tem osrečili ne samo partnerja ampak tudi sebe, probleme bomo zmogli veliko prej in učinkovito reševati, saj ne bodo ostali zaviti v temi nerazumevanja!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Foto:Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo