Povišan holesterol?

0

Holesterol je kemična spojina, ki se naravno tvori v našem telesu in je kombinacija maščob in steroidov, je gradnik celičnih membran in iz njega se tvorijo spolni hormoni (estrogen, testosteron).

Približno 80% holesterola v telesu proizvajajo naša jetra, ostalo pa prihaja iz naše prehrane – meso, ribe in mlečni izdelki. Živila rastlinskega izvora ne vsebujejo holesterola. Po obroku se holesterol absorbira iz črevesja in shrani v jetrih, ki nato omogočajo reguliranje ravni holesterola v našem krvnem obtoku.

LDL holesterol se imenuje "slabi" holesterol – povezan s povečanim tveganjem bolezni srca, povzroča krvne strdke, kap, povzroča odebelitev sten arterij – ateroskleroza.

HDL holesterol imenujemo "dobri holesterol" – preprečuje aterosklerozo.

Visoke ravni holesterola LDL in nizke ravni holesterola HDL so dejavniki tveganja za aterosklerozo, medtem ko so nizke ravni holesterola LDL in visoke ravni holesterola HDL zelo zaželjene.

Prehrana ima velik vpliv na LDL, HDL in skupni holesterol.

Prehrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščob in holesterola – živalski viri, dvigne ravni LDL holesterola v krvi.

Temelj vsakega zniževanje LDL holesterola je uravnotežena prehrana – zelenjava in sadje, stročnice, polnozrnate žitarice brez glutena, česen, kurkuma, bazični prah, cimet.

Nekaj ​​preprostih potez v vaši prehrani, ki vam bodo pomagale znižati visoko raven slabega holesterola:

1. Ovseni čaj – zelo pomembno iz divjega ovsa, ovseni kosmiči, ovsena moka – oves vsebuje topne vlaknine, ki zmanjšujejo (LDL), "slabi" holesterol. Uživajte tudi fižol v zrnju, jabolka, hruške, ječmen in suhe slive

2. Omega 3 maščobne kisline – zmanjšajo krvni tlak in tveganje za nastanek krvnih strdkov.

– laneno seme in olje, konopljino olje, olivno olje
– mandlji, lešniki, pinjole, indijski oreščki

3. Zelenjava in sadje (jabolka, hruške, avokado, papaja, grenivke, limone, ohrovt, brokoli, zelje, špinača, česen, čebula, soja)

4. Kurkuma, bazilika, origano, bazični prah, peteršilj, rožmarin, timijan, česen

Iz prehrane izločite:

Živalske beljakovine (meso, mleko in mlečni izdelki)
Nasičene maščobne kisline
Vse sladkorje
Jajca
Predelano sol

Prehranska terapija je vedno prilagojena letom, spolu, dnevnim aktivnostim in se od posameznika do posameznika razlikuje, vsekakor pa vam na zelo enostaven način pomaga pri zniževanju povišanega holesterola.

Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
www.holistic.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo